Uutinen

Väyrynen ehdotti järjestöille avun maantieteellistä keskittämistä

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeiden maantieteellinen keskittäminen nousi esiin ulkoministeriön seminaarissa. Järjestöt eivät innostuneet ministeri Paavo Väyrysen keskustelua provosoineista ajatuksista.
Olli Seuri
10.12.2008
Olli Seuri
vayrynen_semma.jpg Ministeri Paavo Väyrynen ehdotti järjestöjen kehitysyhteistyön keskittämistä UM:n kansalaisjärjestöseminaarissa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen haluaa parempaa koordinaatiota kansalaisjärjestötoiminnan ja valtion kehitysyhteistyön välille. Ministeri pyrki ulkoministeriön kansalaisjärjestöseminaarissa herättämään keskustelua kansalaisjärjestökentän roolista Suomen kehitysyhteistyössä kyseenalaistamalla järjestökentän maantieteellisesti laajan toiminnan.

Väyrynen toi esiin, että Suomi on pyrkinyt keskittämään apuaan, mutta järjestökenttä toimii edelleen noin 80 maassa, usein pienin hankkein.

"Meillä on paljon maita, joissa toimii vain kansalaisjärjestö - onko se tehokasta ja järkevää vai pitäisikö toimintaa keskittää?", ministeri kysyi järjestöjen edustajilta.

Järjestöille moninaisuus on rikkaus

Väyrynen ei omien sanojensa mukaan halunnut antaa valmiita vastauksia, vaan hän halusi herättää kysymyksillään keskustelua. Puheenvuoron oli tarkoitus olla ministeriön ja järjestöjen välisen vuoropuhelun käynnistäjä.

lappalainen_seminaari.jpg Kepan Timo Lappalainen tyrmäsi Väyrysen ehdotuksen.

Kansalaisjärjestöjen edustajat eivät kuitenkaan Väyrysen ehdotuksesta innostuneet. Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen puolusti kehitysjärjestöjen vapautta tehdä työtä niillä maantieteellisillä alueilla, joissa avuntarve on havaittu.

"Sama keskustelu keskittämisestä nousee kuin korkki pinnalle aina muutaman vuoden välein. Edellisellä kerralla, kun kävimme keskustelua, katsoimme että kansalaisjärjestöjen toimiminen laajalla repertuaarilla on vahvuus", Lappalainen sanoi.

Lappalainen kuitenkin kiitteli puheenvuorossaan valtiollisia toimijoita sitä, että kansalaisjärjestöt on tunnustettu viime vuosina tärkeänä kehitysyhteistyötoimijana varsinkin kansainvälisillä areenoilla.

Lisää tietoa aiheesta