Uutinen

Väyrynen ajaa 26 lisämiljoonaa kehitysyhteistyöhön

Paavo Väyrynen vie ensi viikon budjettiriiheen esityksen kehitysyhteistyömäärärahojen korottamisesta vielä noin 26 miljoonalla eurolla. Ilman lisäkorotusta Suomen apu jää jälkeen tavoitetasosta reippaan talouskasvun vuoksi.
Pasi Nokelainen
22.8.2007

Ulkoministeriö esitti alkuperäisessä talousarvioehdotuksessaan kehitysyhteistyöhön yhteensä 825,9 miljoonaa euroa. Ehdotuksen tekemisen jälkeen valtiovarainministeriö on korjannut kasvuennustettaan, ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan tarvittaisiin vielä 25,9 miljoonaa euroa lisää, jotta suunniteltu 0,45 prosentin bruttokansantulotaso saavutettaisiin.

"Nyt on jo ehtinyt syntyä pulma siitä, että talouskasvu on ollut niin voimakasta, että ne miljoonat eivät riitäkään prosenttiosuuksiin, jotka olivat esillä hallitusta muodostettaessa", Väyrynen kertoi tiistaina 21. elokuuta.

Väyrynen pitää 0,51 prosentin bruttokansantulotason saavuttamista vuonna 2010 keskeisenä. Kyse on EU:n vanhoille jäsenmaille asetetusta minimistä, mutta tavoite on karkaamassa jo hallituskauden alkumetreillä.

"Jos nyt ensi vuodeksi ei saada tätä lisäystä, jäädään jälkeen kasvu-urasta ja se puolestaan aiheuttaa hallinnolle ja varojen tarkoituksenmukaiselle käytölle ongelmia. Tätä me nyt aiomme ajaa budjettiriihessä", Väyrynen lupasi.

Väyrysen miehuuskoe

Väyrynen kertoi tilanteesta kansalaisjärjestöille järjestetyssä kehityspoliittisessa keskustelutilaisuudessa. Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen lohkaisi omassa kommenttipuheenvuorossaan Väyryselle, että onnistuminen määrärahojen korottamisessa 0,51 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä on ministerin miehuuden mitta.

Prosenttiosuutta ei ole temmattu tuulesta, vaan se pohjautuu Eurooppa-neuvostossa toukokuussa 2005 tehtyyn päätökseen. Siinä ne EU:n vanhat jäsenvaltiot (muun muassa Suomi), joissa määrärahat eivät olleet vielä nousseet 0,51 prosenttiin, sitoutuivat saavuttamaan kyseisen tason vuoteen 2010 mennessä.

Kyse on välitavoitteesta, joka tähtää 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuuteen vuoteen 2015 mennessä.

Myös eduskunta on vaatinut hallitusta pitämään kiinni tästä minimitasosta. Täysistunnossa 20. kesäkuuta hyväksytyssä valtiovarainvaliokunnan mietinnössä vaadittiin hallitusta sitoutumaan euromääräisten lisäysten ohella täyttämään 0,51 prosentin kehitysyhteistyömäärärahatavoite vuonna 2010.

Hallituksen ministerien budjettiriihi pidetään ensi viikon torstaina ja perjantaina 30.-31. elokuuta.

Lisää tietoa aiheesta