Uutinen

Vastuuviikko 2003: Ruokaostoskortin kanssa lähikauppaan

Miten päivittäiset ruokaostoksesi vaikuttavat maailman nälkään? Miten voit omalla kulutuksellasi vähentää nälkää? Kirkkojen kansainvälisen vastuuviikon uusi "Ruokaostoskortti" ja siihen liittyvä "Vastuullisen kuluttajan ruokaostoskirja" auttavat löytämään vastauksia näihin kysymyksiin.
Kirkon tiedotuskeskuksen tiedote
7.10.2003

Ruokaostoskortin avulla kuluttaja voi tarkistaa, miten hänen ostosvalintansa vaikuttavat maailman nälkään. Korttiin voi kirjata ostoksensa ja vetää rastin ruutuun, onko tuote lähiruokaa tai luomua, reilun kaupan tuote tai ylikansallista tuotantoa, kotimainen tai ulkomainen, kasviksia tai liharuokaa.

Kortin avulla voi seurata pitemmällä aikavälillä, millaisia valintoja kaupassa tekee. Ruokaostoskortista löytyy myös tiivistettyä tietoa, miten esimerkiksi kotimaisen ruuan suosiminen vaikuttaa maailmankauppaan ja ruokatilanteeseen.

Vastuullisen kuluttajan ruokaostoskirja vastaa kysymyksiin siitä, miten eri tuoteryhmien käyttäminen edistää tai estää nälän vähentämistä maapallolta ja miten kyseisiä tuotteita tunnistaa kaupoissa.

Vastuuviikon aineiston suosittelemien pienten valintojen avulla voi vaikuttaa oikeudenmukaisemman maailmankaupan edistämiseksi. Vastuuviikko on Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen ekumeenisen neuvoston yhteistä kansainvälisyyskasvatusta. Vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 19.-26. lokakuuta. Sen teemana on Kenen leipää syömme?

Teema liittyy suomalaisten kansalaisjärjestöjen Ruoka-aika-kampanjaan. Vastuuviikko muistuttaa jokaisen ihmisen oikeudesta ruokaan. Raamatun kehotus ruokkia nälkäisiä tarkoittaa myös nälän syiden poistamista.

Noin miljardi ihmistä näkee joka päivä nälkää, vaikka ruokaa on riittävästi. Ongelman ydin on, että ruoasta on tullut kauppatavara. Köyhillä ei ole varaa ruokaan.

Lisätietoja:www.evl.fi/kua/vastuuviikko