Uutinen

Varma kesän merkki: Mahdollisuuksien torit

Mahdollisuuksien toreista on tullut parin vuosikymmenen aikana varma kesän merkki, mutta ainakaan Oulussa ei aiota jämähtää paikoilleen. Uusia järjestöjä kuten urheiluseuroja ja harrasteryhmiä etsitään aktiivisesti mukaan toreille järjestämään ohjelmaa ja esittelemään toimintaansa.
Sanna Rekola
25.3.2006

Niina Jortikka (kuva: Sanna Rekola)

"Kaikki järjestöt, jotka ovat halukkaita edistämään suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä, ovat ehdottoman tervetulleita", kertoo oululaisten torihankkeen koordinaattori Niina Jortikka.

Oulun tori on yksi perinteikkäimmistä toritapahtumista, sillä Mahdollisuuksien tori järjestetään jo 17. kerran paikkakunnalla. Varmuudella vain 20-vuotisjuhliaan viettävä Vaasan tori ja pari muuta paikkakuntaa kiilaavat Oulun edelle ikäjärjestyksessä.

Vaikka perinteet ovat pitkät, oululaiset eivät halua jäädä niiden vangiksi. Järjestäjiksi on viime vuosien aikana vakiintunut noin 20 järjestöä, mutta Niina Jortikka korostaa, että mukaan mahtuu muitakin. Tämän vuoden erityisenä tavoitteena onkin kasvattaa osallistuvien järjestöjen määrää. Näin esimerkiksi maahanmuuttajaväestö voisi löytää toreilta itselleen yhteisiä harrastusmahdollisuuksia muiden oululaisten kanssa.

Mahdollisuuksia myös järjestöille

Oulussa panostetaan myös uudenlaisiin torikävijöihin. Erityistä huomiota saavat muun muassa lapset. Oulun kaupungin lapsi- ja nuorisotyöntekijät järjestävät torilla Aasiaan liittyvää ohjelmaa. Aasia on myös ulkoministeriön tiedotuskampanjan tämän vuoden teema ja esillä torilla myös sen vuoksi. Jortikan mielestä torien tulisi tarjota mahdollisuuksia kaikenlaisille ihmisille.

Jortikka muistuttaa, että mahdollisuuksien tori on nimensä veroinen myös osallistuvien järjestöjen näkökulmasta, koska tapahtuma on oiva mahdollisuus houkutella uusia jäseniä omaan järjestöön tai seuraan.

"Lisäksi tapahtuman järjestämisen puitteissa järjestöt voivat löytää itselleen yhteistyökumppaneita vastaisen varalle", sanoo Jortikka, jonka oma järjestöllinen kotipesä on Oulun seudun Maan Ystävät eli Maahiset

Rakkautta Oulun ilta-auringossa

Kahdeksan yhteensä kahdestakymmenestä toripaikkakunnasta on saanut Kepan koordinoimalta EuropeAID-ohjelmalta projektitukea määräaikaisen työntekijän palkkaamiseen kiireimmäksi kevätajaksi. Myös Kepassa torijärjestelyihin on saatu lisävoimia. Kepa muun muassa järjesti maaliskuun alussa valtakunnallisen "torikokouksen", jossa torien järjestäjät pohtivat paikkakuntien välistä yhteistyötä ja torien ohjelmaa.

Vapaaehtoistoiminnan yhdistäminen kiireiseen työ- ja perheelämään ei aina suju kivutta, mutta Niina Jortikan mielestä torin järjestäminen on aina ollut myös hauskaa.

Muistoista paras liittyy romanttiseen tunnelmaan: ikimuistoisin torihetki on koettu rakastuneena ilta-auringon paisteessa kaunista musiikkia kuunnellen.

Mikä Mahdollisuuksien tori?

Mahdollisuuksien torit ovat paikallisia tapahtumia, joissa aktiiviset järjestöt ja viralliset toimijat esittelevät toimintaansa, jakavat tietoa ja tarjoavat kävijöilleen uusia elämyksiä. Toreilla voi maistella maailmankeittiöiden herkkuja, kuunnella etnorytmejä, innostua vapaaehtoistoiminnasta ja ottaa kantaa maailmanlaajuisen yhteisvastuun puolesta. Toreja järjestetään huhtikuusta eteenpäin lähes 20 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Lisätietoja terhi.summa@kepa.fi ja kaisu.tuominen@kepa.fi sekä www.mahdollisuuksientori.fi