Uutinen

Varjokokous käsittelee asioita, joista Asem vaikenee

Baskiaktivisteja, saamelaisia, muslimijohtajia Kaakkois-Aasiasta. Globalisaatiokriitikoita Ranskasta, vammaisaktivisti Filippiineiltä, kansalaisjärjestöväkeä uusista EU-maista. Tiibetin ja virallisen Kiinan edustajat saman pöydän ääressä. Asia Europe Peoples’ Forum on paitsi kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty kansainvälinen kansalaisjärjestökokous, myös varmasti eräs monipuolisimmista.
Salla Nazarenko
7.8.2006

Polkupyöräilijöitä Vietnamissa (kuva: Kepa)

Asia Europe People's Forum, lyhyesti AEPF6, on virallisesti EU:n ja Aasian huippukokouksen Asemin varjokokous. Se kokoaa syyskuun alussa Helsingin Paasitorniin nelisensataa aktiivia Suomesta, Aasiasta ja Euroopasta.

AEPF on vastaus Asemiin kohdistuvaan kritiikkiin eli talouspainotteisuuteen ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden sivuuttamiseen. Sen tavoite on osaltaan avata tietä myös viralliseen Asemiin. AEPF:n projektikoordinaattori Anu Juvonen toivoo, että Suomi näyttäisi hyvää esimerkkiä elitistiseksi moititussa Asemissa.

"Toivomme, että tällä kertaa AEPF:n edustajat pääsisivät viemään tervehdystään Asemiin. Suomessa järjestöjen ja viranomaisten välinen dialogi toimii, joten mahdollisuudet ovat hyvät. Haluamme tavata Asem-delegaatteja mahdollisimman korkealta tasolta", Juvonen korostaa.

AEPF:n edustajille ei tätä kirjoitettaessa ole kuitenkaan luvattu audienssia Asemiin. Sen sijaan toiselle samaan aikaan pidettävälle tilaisuudelle, yritysjohtajien huippukokoukselle Asia Europe Business Forumille, pääsy on taattu. AEPF:n päävastuulliset pitävätkin pöyristyttävänä sitä, että Asem vuosi toisensa jälkeen sulkee silmänsä kansalaisyhteiskunnalta.

Asemin kanssa samaan aikaan pidetään sen kulttuuripilarin Asia-Europe Foundationin (Asef) Connecting Civil Societies -konferenssi. Kymmenelle AEPF-delegaatille on luvattu pääsy sinne, mutta vain yksi heistä on suomalainen. Anu Juvosen mukaan AEPF lobbaa myös Asefin suuntaan, jotta konferenssin isäntämaan kansalaisjärjestösektori olisi paremmin edustettuna.

Burma kuumentaa tunteita

Tällä hetkellä eräs suurimmista kysymyksistä Asemin ja AEPF:n ympärillä on Burma. EU ei ole purkanut maan sotilashallinnon vastaisia pakotteita, joihin kuuluu myös viisumikielto maan korkeimmalle johdolle ja lähipiirille. Tästä huolimatta Burman edustajat ovat saapumassa Asemiin. AEPF:n edustajat vaativatkin, että jos ja kun Burma on mukana Helsingin Asem-kokouksessa, maan ihmisoikeusloukkaukset ja muut ongelmat on otettava aktiivisesti esiin.

Soppatykin ääressä päätökseen

Kolmipäiväisen AEPF-kokouksen pääaiheita ovat taloudellinen turvallisuus ja sosiaaliset oikeudet, inhimillinen turvallisuus ja rauha sekä ihmisoikeudet ja demokratia. AEPF:n suomalaiskiintiö on jo täynnä, mutta varalistalle pääsee vielä.

Lisäksi viimeisenä tapahtumapäivänä, torstaina syyskuun 7. päivänä, järjestettävä katukeittiötempaus on kaikille avoin, samoin kuin monet oheistapahtumat. Suomalaisten kansalaisjärjestöjen koordinoimista oheistapahtumista mainittakoon Kehys ry:n matchmaking-tilaisuus, jossa uusien EU-jäsenmaiden sekä jäsenehdokasmaiden kansalaisjärjestöjen edustajat voivat verkostoitua aasialaisten sekä vanhojen EU-maiden järjestöjen kanssa. Tavoitteena on saada aikaan uusia yhteishankkeita.

Lisätietoja