Uutinen

Varainhankinnassa on kyse ihmisistä

Ilona Niinikangas
26.4.2001

Mistä puhutaan järjestöille tarkoitetussa ammattimaisen varainhankinnan seminaarissa? Ennen kaikkea ihmisistä, mutta myös rahasta, tosin paljon vähemmän kuin olisi saattanut kuvitella. Yllätys oli melkoinen, kun englantilainen rahankeruun ammattilainen jakoi neuvojaan Katajanokalle kokoontuneille suomalaisaktiiveille. Stewart Crockerin mukaan varainhankinnassa ei pohjimmiltaan ole kyse tilisiirroista tai yrityssponsoroinnista, vaan ihmisten motivoimisesta ja elinikäisten ystävien hankkimisesta.


Stewart Crockerilla on kahdeksantoista
vuoden kokemus varainhankinnasta.

"Valtion tuki on pelkkä rahansiirtotapahtuma. Joskus tuntuu siltä, että hanketukea tarvitsevat järjestöt ovat narkomaaneja, jotka kaipaavat pikaista piikkiä. Hakemus on helppo kirjoittaa ja sen jälkeen rahaa on luvassa", Crocker kritisoi.

Crocker korostaa omaehtoista varainhankintaa, jota pitäisi harrastaa sekä etelässä että pohjoisessa. "Olisi jo aika päästä hankeajattelusta eroon ja tukea sen sijaan paikallisia järjestöjä, jotta niiden ihmiset oppisivat itse etsimään rahoitusta omalle työlleen ja varainhankinta saataisiin kestävälle pohjalle."

Rahankeruu ei Crockerin mielestä ole kuitenkaan tavoite sinänsä, vaan tärkeämpää on luoda pitkäaikaisia suhteita ja saada ihmiset uskomaan, että heidän avullaan voidaan muuttaa maailmaa. Toki rahaakin tarvitaan, mutta se on kuitenkin toissijainen asia. Yritysten hyväntekeväisyys on Crockerista kannatettavaa, mutta sitä ei saa sekoittaa kansalaisyhteiskunnan nousuun. "Yritykset ovat kiinnostuneita lähinnä omasta julkisuuskuvastaan, eikä sillä ole mitään tekemistä sosiaalisen muutoksen kanssa. Yksittäisten ihmisten tuki on paljon tärkeämpää."

Crockerin neuvot uusien jäsenten ja rahoituksen hankkimiseksi ovat yksinkertaisia. Avoimuus, sujuva tiedonkulku ja luotettava toiminta ovat kaiken a ja o. Kun näitä ohjeita noudattaa, ei poppakonsteja tarvita. Ja maineesta kannattaa pitää huolta, sillä "yksi mätä omena pilaa riittää pilaamaan koko korin."