Uutinen

Vapaakauppa jakaa dominikaanijärjestöjä

Suhtautuminen vapaakauppaan jakaa Dominikaanisen tasavallan kansalaisjärjestökenttää. Washingtonin junaan hypänneet hallitusta myötäilevät järjestöt eivät keskustele ammattiyhdistysliikkeen kanssa, eikä Havannaan kumartelevia pienviljelijöitä oteta tosissaan.
Kent Wilska
19.6.2002

SANTO DOMINGO -- Neuvottelut Amerikoiden vapaakauppa-alueen (Free Trade Area of the Americas), FTAA:n muodostamisesta etenevät vauhdilla. Sopimus Alaskasta Tulimaahan ulottuvasta vapaakauppa-alueesta on tarkoitus solmia vuoden 2004 loppuun mennessä. Aihe pohdituttaa alueen kansalaisjärjestöjä.

Dominikaanisen tasavallan kansalaisjärjestöjen edustajia ja akateemikkoja kokoontui keskustelemaan köyhyydestä ja vapaakaupasta aamiaispöydän ääreen kesäkuun alussa. Karibian taloustutkimuskeskuksen (CIECA) koolle kutsumien asiantuntijoiden näkemys oli selkeä, "Washingtonin juna on lähtenyt, eikä kyydistä voi enää hypätä". Tämä on myös maan hallituksen kanta. Kriittisiä kannanottoja ei tilaisuudessa juuri kuultu.

"Meidän ei ole mahdollista sanoa ’ei’ FTAA:lle", totesi katolisen yliopiston taloustieteen professori José Luis Alemán.

"Jotkut yrittäjät uskovat kaiken joka on hyväksi Yhdysvalloille olevan hyvää myös meille. Näin ei tietenkään ole. Mutta myös avoin konfrontaatio Yhdysvaltojen kanssa olisi meille haitallista. Meidän on tasapainoiltava ison naapurimme varjossa", täydensi konsultti Miguel Ceara-Hatton.

Kaikki dominikaanisen tasavallan kansalaisjärjestöt eivät kuitenkaan antaudu vääjäämättömästi eteenpäin vyöryvän vapaakaupan edessä. Joukko järjestöjä esitti Roomassa Maailman ruokakokouksessa vaatimuksensa elintarvikkeiden kaupan vetämisestä pois WTO:n piiristä. Aikaisemmin huhtikuussa maan ammattiyhdistysliike otti selkeän FTAA:n vastaisen kannan yhdessä Haitin ja Kuuban edustajien kanssa. Ay-liike ja pienviljelijät eivät kuitenkaan saa viestiään perille viranomaisille yhtä helposti kuin hallitustakin auttaneet CIECA:n konsultit.

Näiden eri "leirien" edustajat esiintyvät usein koko kansalaisyhteiskunnan edustajina. Yksin heillä ei tätä legitimiteettiä kuitenkaan ole. Keskusteluyhteys eri kansalaisjärjestöjen välillä on huono. Hienostohotellien konferenssisaleihin ei kutsuta Havannaan kumartelevia pienviljelijöitä eikä ilmastoimattomalla ay-talolla näy talouden "asiantuntijoita".

FTAA:n vastaista taistelua koko mantereen alueella koordinoi talouden uusliberaaliin globalisaatioon kriittisesti suhtautuvien kansalaisjärjestöjen verkosto ASC (Alianza Social Continental).

Katso lisää: www.asc-hsa.org