Uutinen

Vapaakauppa ei autakaan köyhimpiä maita

Markkinauudistukset eivät nostakaan vähiten kehittyneitä maita köyhyydestä, YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön Unctadin tuore selonteko osoittaa.
Sanjay Suri
30.5.2004

IPS -- Hokema markkinoiden vapauttamisen autuudesta ei tutkimuksen valossa pidä paikkaansa. Kansantulo kyllä kasvoi ja vienti lisääntyi 50:ssä kaikkein köyhimmässä maassa, mutta samalla myös köyhyys lisääntyi tai ei ainakaan vähentynyt.

Parhaat tulokset viennin ja yksityisen kulutuksen kasvussa saatiin itse asiassa niissä maissa, jotka avasivat markkinoitaan maltillisesti, ei suinkaan niissä, jotka avasivat markkinoitaan eniten, raportti toteaa. Jotta kauppaa vapauttamalla voitaisiin vähentää köyhyyttä, täytyy edetä kehityksen, ei kaupan ehdoilla, selvityksessä huomautetaan. Markkinoiden avaaminen ei ole silloin itseisarvo, vaan se tukee maan sisäistä kehitystä.

Useat kaikkein köyhimmät maat ovat lisänneet merkittävästi vientiään sitten 1980-luvun lopun. Yksityinen kulutus henkeä kohden on kuitenkin yleensä junnannut paikoillaan tai laskenut.

Ilmiötä selitetään muun muassa sillä, että vientituotteita valmistetaan kaikkein köyhimmissä maissa usein erityisalueilla, joihin ei todellisuudessa paljon investoida. Kestävää kasvua ei saavuteta ilman viennin ja investointien lujaa yhteyttä.

Lisäksi vaatimukset talouskurista ovat osoittautuneet vahingolliseksi köyhimmille maille. "Köyhimpien maiden on hyvin vaikeaa kiristää vyötä lisäämättä jo ennestään suurta köyhien määrää", raportissa huomautetaan. Raportissa tyrmätään myös yleinen uskomus, jonka mukaan kaupan vapauttaminen kyllä lisää köyhyyttä lyhyellä aikavälillä mutta tilanne korjaantuu ajan kanssa, kun kauppa lisää talouden kasvua.

Tilanne on juuri päinvastainen: Aluksi köyhyysluvut eivät näytä kääntyvän niin yksiselitteisesti nousuun kuin on väitetty. Sen sijaan moni seikka viittaa huolestuttavaan kehitykseen pitkällä aikavälillä.

On harhaluulo kuvitella, että kaikkein köyhimpien maiden köyhyysongelma ratkaistaan pelkällä kaupan kasvulla, raportti toteaa. "Kansainvälinen kauppa on toki moottorin polttoaine, mutta jos moottorista puuttuu osia, se ei toimi vaikka saisi kuinka paljon polttoainetta hyvänsä."

Lisää tietoa aiheesta

UNCTADin verkkosivut
UNCTADin raportti vähiten kehittyneiden maiden tilanteesta
Kepan UNCTAD-sivu