Uutinen

Vapaakaupan vastustajat kokoontuivat Bangkokissa

Thaimaalaisen FTA Watch -verkoston isännöimässä kansainvälisessä strategiakokouksessa verrattiin kokemuksia kahdenvälisten vapaakauppasopimusten vaikutuksista.
Timo Kuronen
8.8.2006

BANGKOK -- Samoihin aikoihin heinäkuun lopulla, kun Maailman kauppajärjestö WTO:n pääsihteeri Pascal Lamy ilmoitti Dohan-kierroksen kauppaneuvotteluiden kariutuneen, Bangkokissa mietittiin keinoja kaataa kahdenväliset vapaakauppasopimukset.

Kokouksen järjestäjien FTA Watchin, GRAINin ja Bilaterals.orgin mukaan FTA-sopimukset (free trade agreement) Yhdysvaltain kanssa ovat vähintäänkin arveluttavia. Kokemuksia vaihtoivat 19 maan kansalaisliikkeiden edustajat.

Biothai-järjestön Witoon Lianchamroonin mukaan FTA Watch päätti kutsua kolmisenkymmentä ulkomaista aktivistia Bangkokiin, koska thaimaalaiset eivät ole saaneet riittävästi tietoa Thaimaan ja Yhdysvaltain hallitusten vapaakauppaneuvotteluiden ja sopimuksen sisällöstä.

"Thaimaassa kaivataan kokemuksia jo voimaan tulleiden sopimusten vaikutuksista sekä keinoista vaikuttaa neuvotteluiden lopputulokseen", Witoon sanoi.

Biodiversiteettikysymysten parissa työskentelevä Biothai on yksi Thaimaan vapaakauppasopimuksia monitoroivan FTA Watch -verkoston jäsenistä. Mukana on myös kuluttajajärjestöjä, muutamia maanviljelijä- ja ammattijärjestöjä sekä aids-aktivisteja.

Nelipäiväisessä kokouksessa thai-osanottajia innostivat esimerkit etenkin Costa Ricasta, Kolumbiasta ja Etelä-Koreasta. Chiu Panutamponin mukaan monissa maissa FTA-sopimusten vastustajat ovat saaneet kaduille satoja tuhansia ihmisiä, vaikka maat ovat paljon Thaimaata pienempiä. Thaimaassa protestit ovat koonneet vain muutamia tuhansia.

Tieto lisää vastustusta

Costaricalainen Maria Eugenio Trejos kertoi, että viiden maan Keski-Amerikan vapaakauppasopimus Cafta on edullinen Yhdysvalloille. Atlantin ja Tyynenmeren sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä oleva alue on strategisesti hyvin tärkeä, ja luonnon valtava monimuotoisuus houkuttaa esimerkiksi amerikkalaista bioteknologia- ja lääketeollisuutta.

Vaikka Costa Rican hallitus on hyväksynyt sopimuksen, maan uusi parlamentti ei suuren vastustuksen vuoksi ole sitä ratifioinut. Kansalaisjärjestöt ja kolme maan neljästä yliopistosta ovat olleet tiukasti sopimusta vastaan. Costa Rican varsin korkean sosiaaliturvan puolustajat, monet liikemiehet ja jopa monet hallituspuolueiden kansanedustajat ovat liittyneet vastustajien joukkoon.

"Aluksi vain pieni joukko ihmisiä oli kiinnostunut sopimuksesta, mutta kun sopimusteksti julkistettiin ja levitimme tietoa sopimuksen sisällöstä julkaisujen ja kulttuuritapahtumien avulla, yhä useammat alkoivat vastustaa sitä", Trejos sanoi.

Myös Kolumbiassa, missä FTA-sopimuksen vastaiset mielenosoitukset ovat koonneet jopa miljoona ihmistä, hallitus on taipunut antamaan parlamentille viimeisen sanan. "Parlamentin äänestys on lokakuussa", kertoi Aurelio Suarez.

Etelä-Koreassa Chilen ja Japanin kanssa tehtyjen vapaakauppasopimusten vastustus  ei ollut suurta, mutta neuvottelu Yhdysvaltain kanssa on muuttanut tilanteen. Kolmensadan tutkijan vastikään tekemä selvitys osoitti, että hyödyt Korean teollisuudelle ovat mitättömät, maatalous tulee olemaan nettohäviäjä ja amerikkalaisyritykset voivat jyrätä palvelusektorille.

Tällä hetkellä yli puolet korealaisista vastustaa sopimusta ja viimeisin neuvottelukierros keskeytettiin suurmielenosoitusten vuoksi.

Thaimaassa sopimusteksti salassa

Thaimaassa FTA-neuvottelut Japanin kanssa on saatu päätökseen, mutta Yhdysvaltain kanssa ne ovat toistaiseksi jäissä Thaimaan sisäpoliittisten ongelmien vuoksi. Sopimustekstit on pidetty salassa.

FTA Watchin mukaan keskeisimmät ongelmat ovat kasvien patentointi ja geenimuuntelu sekä Yhdysvaltain vaatima edullisten patentoimattomien lääkkeiden tuotannon rajoittaminen. Thaimaan hallitus ajaa sopimusta saadakseen maahan enemmän amerikkalaisia investointeja.

Aasian ja Latinalaisen Amerikan kehittyvät maat ovat olleet innokkaita varmistamaan asemansa suurien kauppakumppanien markkinoilla. Strategiakokouksen osanottajien mielestä FTA-sopimukset ovat kuitenkin harvoin tasapuolisia. Voittajia ovat suuret talousmahdit ja ylikansalliset yritykset.