Uutinen

Vapaaehtoistöistä kiinnostuneet antoivat aikaa järjestöille

Koko joukko vapaaehtoistöistä kiinnostuneita tutustui kansalaisjärjestöjen tarjontaan Anna aikaa -tapahtumassa Kepassa torstaina 24. tammikuuta.
Sanna Autere
26.1.2008
Sanna AutereAnna aikaa 08
Tiina Väänänen kertoo Yhteisvastuukeräyksestä Anna aikaa -tapahtumassa Kepassa. Tilaisuus keräsi parikymmentä järjestöä ja lähes 70 kävijää.

"Tee parannus – maailmanparannus" kehottaa Changemaker-verkoston juliste lähellä ovensuuta. Vastapäisellä pöydällä värvätään vapaaehtoisia mukaan Yhteisvastuukeräykseen ja toisessa päässä salia Heidi Tyni esittelee Reilun kaupan purjelaiva Estellen purjehdusreittejä joukolle kiinnostuneita kuulijoita.

Kepan koulutustila Dialogissa käy melkoinen kuhina, kun parikymmentä kansalaisjärjestöä esittelee toimintaansa ja erilaisia vapaaehtoistyömahdollisuuksia otolliselle yleisölle. Hetkittäin meno yltyy ihan tungokseksi asti.

Tarjontaa on laidasta laitaan ja kaiken ikäisille: vapaaehtoisena voi osallistua tapahtumien ja festivaalien järjestelyihin, lähteä vanhukselle juttukaveriksi tai tehdä kouluvierailuja ja osallistua kansainvälisyyskasvatus- ja oppimateriaalien laatimiseen.

Kehitysyhteistyöhankkeiden ja vapaaehtoisohjelmien kautta taas voi päätyä kaukomaille pidemmäksikin toviksi. Aikaa voi antaa juuri sen verran kuin haluaa.

"Mahdollisuuksia vaikka muille jakaa"

Helsingissä opiskelevat Anna Sipponen ja Elli Maanpää tulivat etsimään tietoa etenkin vapaaehtoistyömahdollisuuksista ulkomailla. Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo oli molemmille jo ennalta tuttu, mutta Anna aikaa -tapahtumasta löytyi paljon muutakin kiinnostavaa.

"Mahdollisuuksia on vaikka muille jakaa. Tuli todella sellainen olo, että mun aikaa tarvittaisiin. Pitäisi varmaan triplata itseni, että ehtisin kaikkeen mukaan, mihin haluaisin", Elli Maanpää nauraa.

"On todella innostavaa, että voisi toimia niin monen hyvän asian puolesta", Anna Sipponen jatkaa.

Molemmat kehuvat tapahtumaa mielenkiintoiseksi ja informaatiopitoiseksi. Kumpikaan ei tunnustaudu varsinaiseksi järjestöaktiiviksi, vaikka ovat joskus olleetkin eri järjestöjen tempauksissa mukana, mutta äskeinen kierros sytytti monta kipinää. Ulkomaankomennusten lisäksi myös arkipäivän toiminta kotimaassa alkoi kiinnostaa.

"Järjestöjen edustajat esittelevät omia projektejaan niin sydämellään. Huomaa, että ihmiset ovat täällä oikeasti innostuneita siitä, mitä tekevät", Elli Maanpää sanoo vaikuttuneena.

Tapahtumasta jäi molemmille käteen paksu nippu esitteitä ja paljon uusia ideoita. "Vähän aikaa pitää sulatella tätä kaikkea", nuoret naiset tuumaavat.

Otollista maaperää

"Tavallisiin messuihin verrattuna tänne selvästi valikoituu ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita ja haluavat toimia. Otollista maaperää", toteaa Yhteisvastuun projektikoordinaattori Tiina Väänänen hyvillään.

Hänenkin pöytänsä ääressä on käynyt kyselijöitä tasaisena virtana. Väänänen kertoo tämän vuoden keräystulojen menevän sekä kehitysvammaisten työllistämiseen kotimaassa että Liberian jälleenrakentamiseen. Uusia vapaaehtoisia lipaskeräykseen tarvitaan aina.

"En ihan suoralta kädeltä osaa sanoa, kuinka paljon uusia vapaaehtoisia olemme saaneet juuri täältä tapahtumasta, mutta mukana oleminen on joka tapauksessa tärkeää. Saattaa olla, että vaikka joku ei heti saman tien sitoudu mukaan toimintaan, niin asia muistuu hänelle mieleen myöhemmin jossain toisessa yhteydessä", Väänänen pohtii.

Vapaaehtoisia molemmin puolin pöytiä

Vapaaehtoistöistä kiinnostuneita löytyy esittelypöytien molemmilta puolilta. Toisille vapaaehtoistyöt ovat muodostuneet elämänuraksi asti. Esimerkiksi Helsingin Emmauksen toimintaa esittelee Ulla Hoyer, joka on toiminut lähes kolmekymmentä vuotta vapaaehtoisena Emmauksessa ja on myös järjestön hallituksen jäsen.

Hoyerin mukaan kierrättäminen, kehitysyhteistyö ja rahan kanavoiminen hyvään tarkoitukseen ovat monille tärkeitä motivaatioita osallistua Emmauksen kirpputoritoimintaan.

"Yhdessä tekeminen antaa myös perheen tuntua ihmisille, jotka ovat yksinäisiä. Ja sitten se on hirveän hauskaa! Vapaaehtoistyössä ei vain anna itsestään ja ajastaan, vaan siitä saa myös itse paljon", Hoyer muistuttaa.

"Säätilaan nähden täällä on ihan mukavasti väkeä", hän summaa viitaten ulkona möyryävään lumituiskuun.

Kolmas kerta toden sanoo

Anna aikaa järjestettiin Kepassa nyt kolmatta kertaa ja se näyttää vakiinnuttaneen asemansa jokavuotisena tapahtumana. Kepan jäsensihteeri Sanna Rekola on tyytyväinen järjestöiltä tulleeseen palautteeseen.

"Tämän tyyppiselle matchmaking-tapahtumalle on selvästi kysyntää ja mietimme, miten sitä voisi vielä entisestään kehittää."

Järjestöjen tarjoamiin vapaaehtoistyömahdollisuuksiin pääsee tutustumaan myös ympäri Suomea pidettävillä Mahdollisuuksien toreilla sekä toukokuussa Maailma Kylässä -festivaalin yhteydessä.

Lisää tietoa aiheesta