Uutinen

Vanhanen: Pankkien kokoa ja riskinottoa rajoitettava

Finanssisektorin hulvatonta menoa on saatava suitsiin, sanoi Matti Vanhanen eduskunnassa. Maailmanpankin Zoellick muistutti samaan aikaan, ettei köyhiä maita saa jättää jälkeen, kun valmistaudutaan teollisuusmaiden ja nousevien talouksien G20-kokoukseen.
Esa Salminen
17.9.2009

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vaatii Pittsburghin G20-kokoukseen valmistauduttaessa, että EU-maat kohtaavat talouskriisin yhdessä ja vastaavat siihen koordinoidusti.

Pääministeri sanoi eduskunnan täysistunnossa 16. syyskuuta, että pankkisektorin sääntelyn uudistamisen yhteydessä on aloitettava työ, jolla pyritään rajoittamaan pankkien kokoa sekä liiallista riskinottoa.

"Viime syksyn tapahtumat eivät saa toistua", Vanhanen sanoi.

Pääministerin mukaan Suomi on johdonmukaisesti talouskriisin ajan korostanut pankkien stressitestien välttämättömyyttä ja puoltanut tulosten avointa julkaisemista.

Enemmän valvontaa

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD syytti viime viikolla talouskriisin laukaissutta finanssisektoria siitä, että pankit ovat palaamassa kasinotyyliseen spekulointiin heti, kun ne on veronmaksajien rahoilla pelastettu.

"Pidän tärkeänä, että seurataan toimenpiteitä, joilla suitsitaan hulvatonta menoa finanssisektorilla", Vanhanen sanoi eduskunnalle.

"Kriisistä toipumisen kannalta talouspolitiikan koordinaatio Euroopan ja koko maailman tasolla on nyt erityisen tärkeää."

"Olemme panneet tyytyväisenä merkille USA:n presidentti Obaman viimeisen puheen, jonka perusteella on lupa odottaa, että G20-kokouksessa saamme EU:n vaatimuksesta rahoitusmarkkinoille enemmän valvontaa ja läpinäkyvyyttä. Kriisin alkuperää ei saa nyt unohtaa, kun orastava kasvu on käynnistynyt", Vanhanen muistutti.

Maailmanpankki: Älkää unohtako köyhiä

Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick muistutti Vanhasta ja muita G20-ryhmän kokoukseen valmistautuvia johtajia siitä, ettei köyhimpiä maita saisi unohtaa, kun etsitään keinoja jatkaa talouden elpymistä.

"Liikumme uudelle vaaravyöhykkeelle, ei vapaaseen pudotukseen, mutta omahyväisyyden vaaroihin", Zoellick sanoi Reutersin mukaan 16. syyskuuta Washingtonissa. "Kun osa rynnii kohti hätäuloskäyntejä, monet jätetään palaviin taloihin sisälle."

Maailmanpankin mukaan yli 40 maata edelleen kamppailee talouden laskun syövereissä, vaikka joissain teollisuusmaissa ja nousevissa talouksissa onkin jo nousun merkkejä.

"Pittsburgh voi olla mahdollisuus rakentaa vastuullista globalisaatiota", Zoellick ohjeisti. 

G20 kokoontuu Pittsburghiin 24. ja 25. syyskuuta.

Lisää tietoa aiheesta