Uutinen

Vanhanen kieltäytyi tapaamasta kehitysyhteistyötä puolustavia järjestöjä

Pääministeri Vanhasen kalenteriin ei mahtunut eilen tapaaminen, jossa hän olisi saanut kansalaisyhteiskunnan vetoomuksen kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta. Välinpitämättömyys tuohdutti järjestöt.
Mia Jokiniva
25.8.2009

Pääministeri Matti Vanhanen kieltäytyi vastaanottamasta eilen maanantaina yli 140 suomalaisen kansalaisjärjestön allekirjoittamaa vetoomusta kehitysyhteistyön määrärahojen puolesta.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan koordinoima vetoomus piti luovuttaa henkilökohtaisesti Vanhaselle Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa, mutta Vanhanen ei suostunut tapaamiseen kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa. Maanantain Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa ilmestynyt vetoomus jouduttiinkin luovuttamaan pääministerille ja muille hallituksen ministereille sähköisesti.

Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo on hämmästynyt Vanhasen asenteesta: "Tämä on pääministeriltä erikoinen päätös. Luovutus olisi kestänyt ainoastaan muutaman minuutin."

Railon mielestä Vanhanen lähettää toiminnallaan kyseenalaista viestiä kansalaisille. "Nimellisesti edustetaan kansaa, mutta käytännössä on varaa torjua tuosta vain järjestörintama, jonka alle kuuluu kymmeniä, ellei satoja tuhansia ihmisiä. Kieltäytyminen vetoomuksen vastaanottamisesta oli valitettavaa", Railo toteaa.

Kepa ja suomalaiset kansalaisjärjestöt kritisoivat vetoomuksellaan viime viikolla budjettineuvotteluista tihkuneita tietoja, joiden mukaan hallitus suunnittelee rajuja leikkauksia ensi vuoden kehitysyhteistyömenoihin.

Leikkaukset olisivat järjestöjen mielestä suuruudeltaan kohtuuttomia, sillä suunnitelmissa niitä ei ole jaettu tasaisesti kaikkien hallinnonalojen kesken, vaan ne on kohdistettu miltei ainoastaan kehitysyhteistyövaroihin. Myös leikkausten ajoitus olisi hyvin huono, sillä yhtaikaisten talous-, ilmasto- ja ruokakriisien vuoksi avuntarve kehitysmaissa on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.

Lisää tietoa aiheesta