Uutinen

Valtapuolueen naisehdokas puhuttaa Paraguayssa

Naisten oikeuksia ajavat eivät ole vain innoissaan yli 60 vuotta valtaa pitäneen puolueen presidenttiehdokkaasta.
David Vargas
15.4.2008

IPS -- Paraguayn presidentinvaaleissa 20. huhtikuuta on ensi kertaa mukana naisehdokas. Blanca Ovelar edustaa maata 61 vuotta johtanutta oikeistolaista Colorado-puoluetta. On kuitenkin hyvin mahdollista, että hän häviää opposition ehdokkaana olevalle entiselle piispalle.

Ovelar on 50-vuotias opettaja ja entinen opetusministeri. Monet naisjärjestöt arvelevat, että naisehdokkaan asettamista ei selitä niinkään pyrkimys sukupuolten tasa-arvoon kuin Colorado-puolueen halu pysyä vallassa.

"Hän edustaa Colorado-puolueen 60-vuotista ylivaltaa, joka on merkinnyt köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Luulen, että hänen olisi hyvin vaikea muuttaa suuntaa, eikä siinä auta se, että hän on nainen", Työtätekevien maalais- ja alkuperäisnaisten järjestön (Conamur) edustaja Maggy Balbuena sanoo.

Politiikan tutkija Lilian Soto taas kuvaa Ovelaria "henkilöksi, jonka tietty valtaryhmä kokee hyödylliseksi omille päämäärilleen".

"En usko, että naisten oikeuksien puolustaminen todella kiinnostaa häntä", Soto sanoo.

Naisten poliittisen vallan lisäämistä ajavan Parlamento Mujer -järjestön jäsen Angélica Cano esittää vielä jyrkemmän arvion:

"Kun poliittinen liike ei löydä sitä kannattelemaan kykeneviä miesedustajia, se kutsuu naisen laillistamaan jo vanhentuneen mallin."

Kritiikistä huolimatta tutkija Line Bareiro pitää Ovelarin ehdokkuutta merkittävänä askeleena, jonka taustalla on naisten pitkä kamppailu pääsystä mukaan päätöksentekoon.

Naisjärjestön aktiivi Graziella Corvalán pitää Ovelarin ehdokkuutta myös edistyksenä. Hän kuitenkin varoittaa, että tälle voi käydä, kuten monille kanssasisarille on politiikassa käynyt: he eivät tiedä, ovatko sukupuolensa vai puolueensa asialla.

Tuore politiikassa

Ovelarin poliittinen ura alkoi vasta viime vuoden puolivälissä Paraguayn nykyisen presidentin Nicanor Duarten tuella. Sitä ennen Duarte yritti ajaa läpi perustuslainmuutoksen, joka olisi sallinut hänen uudelleenvalintansa.

Ovelar voitti täpärästi ehdokasvaalin, joka jakoi puolueen kahtia. Vastaan olivat rivijäsenet, jotka pitivät häntä liian tuoreena tulokkaana.

Ovelar luonnehtii itseään maan poliittisen uudistumisen johtajaksi. Hän kiistää toimivansa Duarten käsikassarana.

Mielipidemittauksissa Ovelar on ollut vuoroin kakkos- ja kolmostilalla kilpaillen entisen kenraalin Lino Oviedon kanssa. Kummankin ääniosuudet ovat eri mittauksissa liikkuneet 23-29 prosentin vaiheilla.

Mittausten kärjessä on koko ajan ollut vasemmisto-opposition muodostaman Isänmaallinen liitto muutoksen puolesta -liikkeen ehdokas, entinen katolisen kirkon piispa Fernando Lugo. Hänelle on povattu 35 prosentin äänisaalista.

Ovelar vakuutti kuitenkin IPS:lle olevansa Paraguayn tuleva presidentti.

Hän sanoo edustavansa ainoana "todellista muutosta", koska hän on nainen ja toiminut pitkään julkisessa virassa.

Hän sanoo kannattavansa vapaata markkinataloutta ja demokratiaa, jossa aktiivinen valtio ohjaa maata ja suojelee köyhiä.

Naisilla on nykyisin kymmenesosa Paraguayn parlamentti- ja ministerinpaikoista. He saivat äänioikeuden 1961, mutta ensimmäinen naisministeri nimitettiin vasta 1989.