Uutinen

Valtapuolue: Oppositio saattaa voittaa Zimbabwessa

Zimbabwen yleisvaaleista on kulunut kolme päivää. Ilmassa on väärinkäytössyytöksiä, ja molemmat pääpuolueet ovat julistautuneet voittajaksi. Valtapuolueen lähteet kuitenkin raottivat verhoa naapurimaan lehdistölle.
Esa Salminen
1.4.2008

Valtapuolue Zanu-PF:n nimettöminä pysytelleet vanhemmat poliitikot paljastivat 1. huhtikuuta eteläafrikkalaiselle Mail & Guardian -lehdelle ääntenlaskennan näyttävän siltä, että oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai olisi saamassa lauantain yleisvaalien äänistä 48,3 prosenttia. Tällä hän voittaisi Robert Mugaben 43 prosentin kannatuksen ja jättäisi Zanu-PF:stä loikanneen Simba Makonin nuolemaan näppejään kahdeksan prosentin kanssa.

Jos tieto pitää paikkansa, niin presidentinvaali etenee toiselle kierrokselle. Se järjestettäisiin kolmen viikon kuluttua. Tällöin Tsvangirain ja tämän puolue MDC:n (Movement for Democratic Change) voitto on todennäköinen, sillä opposition oletetaan yhdistyvän yhden kandidaatin taakse. Suuri osa äänistä on nimittäin annettu nimenomaan muutoksen puolesta, Mugabea vastaan.

Zimbabwessa ehdokas tarvitsee 51 prosenttia äänistä päästäkseen presidentiksi ensimmäisellä kierroksella. Kansainväliset - mutta Zimbabwelle yleensä varsin suopeat - vaalitarkkailijat ovat varovasti kritisoineet vaalien vilpittömyyttä. Siksi opposition voitto olisi yllätys.

Zimbabwen asevoimat ja poliisin ylin johto ovat julistaneet julkisuudessa, etteivät ota käskyjä vastaan yhdeltäkään presidentiltä, joka ei ole Robert Mugabe.

Lisää tietoa aiheesta