Uutinen

Väkivalta kovenee Mapuchien mailla Chilessä

Jaana Kanninen Luis Baudrand
19.1.2001

Chilen alkuperäisväestön, mapuche-intiaanien, taistelu maanomistuksesta on johtanut yhä paheneviin yhteenottoihin useiden kyläyhteisöjen ja virkavallan välillä. Viime päivien aikana toistakymmentä ihmistä on pidätetty ja heitä odottaa oikeusprosessi sotilastuomioistuimessa. Tilanne ei näytä rauhoittumisen merkkejä. Kyläpäälliköiden arvion mukaan liikekannalla on 500 kyläyhteisöä.

Tilanne kärjistyi kuluneella viikolla, kun poliisin erikoisjoukot (carabineros) hyökkäsivät Santa Elisan metsätilalle, jota mapuchet olivat pitäneet hallussaan useita päiviä vedoten ikimuistoiseen oikeuteensa seudun maahan. Panssarivaunuin ja helikopterein varustautuneet poliisit pidättivät seitsemän miestä. Useita ihmisiä haavoittui, pahiten kyläpäällikön 12-vuotias tytär Daniela Ñancupil, joka sai selkäänsä kahdeksan kumiluotia ja käsivarteensa kyynelkaasupommin.

Väkivalta jatkui seuraavan päivänä, kun pidätettyjen vaimot valtasivat Temucon kaupunginhallituksen salin vaatien miestensä vapauttamista. Naiset poistettiin väkivaltaisesti ja heidät pidätettiin.

Mapuche-intiaanien ja virkavallan väliset yhteenotot ovat seurausta viisisataa vuotta jatkuneesta syrjinnästä ja alkuperäisväestön maiden anastamisesta metsäyhtiöiden käyttöön, energiantuotantoon ja valtateiden rakentamiseen. Monesti rakennelmat ovat sattuneet mapuchejen pyhinä pitämille paikoille. Viimeisten kahden vuoden aikana mapucheyhteisöt ovat nousseet yhä kovempaan vastarintaan maidensa sekä kulttuurinsa puolesta.

Torstaina 18. tammikuuta Chilen hallitus perusti komitean "mapuchejen historiallisen totuuden" selvittämiseksi. Intiaaniyhteisöt eivät kuitenkaan hyväksy asetettua komiteaa, johon niiden mukaan ei kutsuttu mapuchejen todellisia edustajia."Emme voi hyväkyä neuvotteluja, jotka käydään hallituksen nimeämien osapuolten kesken. Emme myöskään ymmärrä, mitä metsäyhtiöiden edustajat tekevät näissä neuvotteluissa", sanoo mapuche-opiskelijoiden puheenjohtaja Paula Pilquinao Temucossa.

Pinochetin diktatuurin jälkeisessä Chilessä on istunut jo useita komiteoita mapuchejen kysymyksen ratkaisemiseksi, mutta alkuperäisväestöä tyydyttäviä ratkaisuja ei ole löytynyt. Niinpä mapuchet ovat päätyneet käyttämään kovempia keinoja, ja yhteenottoja alkuperäisluontoa tuhoavien metsäyhtiöiden ja energiafirmojen kanssa on odotettavissa jatkossakin.