Uutinen

Vaikuttavaa torielämää?

Mahdollisuuksien toreja kuvaillaan usein kansalaisyhteiskunnan voimannäytteeksi.
Outi Hannula
25.2.2004


Suomalainen kehitysmaaliike esittäytyy Mahdollisuuksien toreilla noin 20 paikkakunnalla vuosittain. Järjestöt esittelevät toimintaansa ja osa toreista tarjoaa kävijöille myös elämyksiä etnomusiikista maailman ruokaherkkuihin. Maahanmuuttajien mukanaolo ja kulttuurien kohtaaminen tuovat monille toreille värikästä ilmettä ja tekevät niistä kannanoton suvaitsevan ja monikulttuurisen Suomen puolesta.

Toreja kuvaillaan usein kansalaisyhteiskunnan voimannäytteeksi. Järjestöt saavat tempauksella paikallista näkyvyyttä enemmän kuin mihin he yksin yltäisivät. Yleisö saa nauttia - erityisesti sään salliessa - hauskanpidosta hyvän asian puolesta.

Mutta entä sitten? Muuttuuko mikään? Yksilötasolla vieraan kulttuurin kohtaaminen voi olla merkittävä elämys. Mutta palaako niin sanottu suuri yleisö toripäivän jälkeen vanhoihin rutiineihinsa? Pakkaavatko järjestöt tavaransa ja jatkavat maanantaina puurtamistaan kukin omien teemojensa parissa? Joku päättäjä saattoi noteerata päiväkävelyllään toritapahtuman ja piipahti siellä "näyttäytymässä", mutta vaikuttaako se yhteenkään hänen tulevista päätöksistään?

Mahdollisuuksien torit ovat voimannäyte sinänsä: suomalaisen kehitysmaaliikkeen pitää näkyä ja kuulua yhteiskunnassa. Jos torin tiedotus onnistuu ja paikallinen media innostuu kirjoittamaan torista tai järjestöjen työstä, ollaan saavutettu jo monenkertainen näkyvyys pelkkään toritapahtumaan verrattuna.

Kuitenkaan pelkkä näkyvyys ei riitä, jos haluamme saada aikaan pysyviä muutoksia. Sen lisäksi niiden, jotka asioista päättävät, on ymmärrettävä kehitysmaaliikkeen viestit oman työnsä kannalta. Tämän viestin perille viemiseen tarvittaisiin koko Suomen kattavaa vaikuttamistyön verkostoa. Paikallisiin kansanedustajiin vetoavat parhaiten oman alueen ihmisten viestit, samoin kuntien päättäjiin. Sitä työtä ei voida hoitaa Helsingistä käsin keskitetysti muutaman ihmisen voimin.

Tämän kevään Mahdollisuuksien torien ajoitus on mitä mainioin EU-vaalien vuoksi. EU-vaalien alla on tarjolla ilmaista julkisuutta, sillä vain harvat järjestöt jaksavat kiinnostua EU:sta. Oman vaalipiirin ehdokkaat kannattaa haastaa torille keskustelemaan siitä, minkälainen rooli EU:lla tulisi olla globaaleissa kysymyksissä kuten maailmankaupassa. Ensi lokakuussa on tulossa kunnallisvaalit, joten nyt on aika haastaa myös paikallispäättäjiä esimerkiksi edistämään reilun kaupan kahvin ja luomumaidon käyttöä kunnan hankinnoissa. Vaalien alla ehdokkaat ovat otollista kutsuvieraskansaa toritapahtumiin!

Mahdollisuuksien torit kokoavat yhteen paikallisia järjestöjä ja avaavat siten mahdollisuuden yhteisiin vaikuttamistempauksiin omalla paikkakunnalla ympäri vuoden. Kepa puolestaan kokoaa torijärjestäjät ympäri Suomen yhdeksi suureksi verkostoksi.

Kuvitelkaa, että pari tuhatta aktivistia ympäri Suomen menisi yhtä aikaa tapaamaan kukin oman alueensa kansanedustajaa ja esittäisi vaatimuksen esimerkiksi maailmankaupan muuttamisesta. Tällaista verkostoa me tarvitsemme! Kuka haluaa mukaan?

Lisätietoa Mahdollisuuksien torien verkkosivuilta