Uutinen

Vaihtoehtonobel rauhanaktivistille, kastittomien puolustajalle ja runofestivaalille

Right Livelihood -palkinto annetaan tänä vuonna yhdysvaltalaiselle rauhanaktivistille, intialaiselle dalit-naisten puolestapuhujalle sekä kolumbialaisen runofestivaalin järjestäjille.
Sanna Jäppinen
28.9.2006

Vaihtoehtonobelina tunnettu Right Livelihood -palkinto jaetaan tänä vuonna kolmen varsinaisen voittajan kesken, ja lisäksi myönnetään kunniapalkinto. Palkinnon kokonaissumma on kaksi miljoonaa kruunua (220 000 euroa).

Yhdysvaltainen Daniel Ellsberg palkitaan jo Vietnamin sodan aikoihin alkaneesta rauhantyöstä, ja intialaisen Ruth Manoraman ansiona on kastittomien dalit-naisten oikeuksien ajaminen ja toimivien naisjärjestöjen luominen.

Kolmas rahapalkinto menee kolumbialaisen Poesia de Medellín -runofestivaalin järjestäjille. Perusteluna on se, että ainutlaatuinen festivaali on onnistunut rakentamaan rauhaa yhdessä maailman väkivaltaisimmista kaupungeista.

Kunniapalkinnon saa brasilialainen Chico Whitaker, joka on ollut muun muassa käynnistämässä Maailman sosiaalifoorumia.

Palkinnon myöntää ruotsalainen Right Livelihood Award -säätiö, ja se jaetaan joulukuussa, päivää ennen Nobel-palkintoja. Vuodesta 1980 myönnettyä Right Livelihood -palkintoa ei jaeta Nobelista poiketen valmiiden kategorioiden mukaan, sillä myöntäjien mukaan "nykymaailmassa inspiroivin ja merkittävin työ tehdään perinteisen luokittelun ulkopuolella".

Suomeen Right Livelihood -palkinto on tullut vuonna 1992 kylätoimintaliikkeelle.

 

Lisää tietoa aiheesta