Uutinen

"Vaihtoehto-Nobel" bushmannien oikeuksien puolustajalle

Reservaatteihin sulkeminen on kurjistanut bushmannien elämän Botswanassa. Heidän oikeuksiaan puolustaneelle Roy Sesanalle myönnettiin Right Livelihood -palkinto.
Jari Nousiainen
13.12.2005

Bushmannit eivät ole pystyneet jatkamaan perinteistä elämäntapaansa Botswanan hallituksen ajettua heidät asuinalueeltaan reservaatteihin erilaisten syiden varjolla. Bushmannit ovat eläneet metsästys- ja keräilytaloudessa eivätkä ole sopeutuneet rajoitettuun elämään.

Roy Sesanan perustama First People of Kalahari (FPK) on vastustanut bushmannien häätämistä alueeltaan, minkä johdosta Sesana ja FPK ovat jakamassa tämänvuotista Right Livelihood -palkintoa. "Meidän on estettävä hallitusta varastamasta maitamme: ilman maata kuolemme", Sesana sanoi puheessaan OneWorldin uutisen mukaan.

Kiitospuheessaan Sesana kuvaili bushmannien ongelmia. Hallitus on tarjonnut heille kehitystä, jonka varjolla heidät on määrätty asumaan reservaattiin. Bushmannit eivät saa metsästää, tylsistyvät ja alkoholisoituvat. Heidän lapsensa eivät suostu menemään kouluun, koska heitä kiusataan siellä, Sesana kertoi.

"Vaihtoehto-Nobelina" pidetyn Right Livelihood -palkinnon arvo on kaksi miljoonaa Ruotsin kruunua, joka jaetaan palkittujen kesken. Muut palkinnonsaajat tänä vuonna olivat kanadalaiset Maude Barlow ja Tony Clarke sekä malesialainen Irene Fernandez. Lisäksi kunniapalkinto, johon ei kuulu rahapalkintoa, myönnettiin meksikolaiselle Fransisco Toledolle.

Lisää tietoa aiheesta