Uutinen

Väestön vanheneminen uhkaa Kiinan kasvua

Kiinan vaurastuminen ei pysy ikääntymisen tahdissa, mutta lapsiluvun nosto voisi tuoda uuden väestöräjähdyksen.
Antoaneta Bezlova
20.3.2006

IPS -- Pitäisikö Kiinan luopua tai ainakin joustaa nykyisestä yhden lapsen politiikastaan, jotta talouskasvun jatkuminen ei kaatuisi tulevaisuudessa työvoimapulaan, maan johto kyselee asiantuntijoilta.

Kiinan vuodesta 1979 noudattama yhden lapsen politiikka on kansan parissa hyvin epäsuosittua. Myös länsimaat arvostelevat pakkotoimia, joita paikallisviranomaiset käyttävät pitääkseen syntyvyyden kurissa.

Kiinan johto kuitenkin muistuttaa, että ilman tiukkaa politiikkaa 1,3 miljardin asukkaan maassa olisi nyt 300 miljoonaa ihmistä enemmän.

Alhaisen syntyvyyden seurauksena Kiinan ikärakenne vanhenee nopeasti. Kun ennen säännöstelyä syntyneet suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, heidän tilalleen on paljon vähemmän tulijoita, minkä pelätään hidastavan talouskasvua.

Tutkija Cai Fang Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian väestö- ja työelämän tutkimuslaitoksesta laskee "väestötekijän" ansioksi 24 prosenttia Kiinan talouskasvusta vuosina 1978-1998.

Hän ennustaa, että työikäisen väestön kasvu pysähtyy noin vuonna 2013, mistä voi seurata pula työvoimasta.

"Kiina muuttuu parhaillaan ikääntyväksi valtioksi ennennäkemättömällä tavalla. Ainutlaatuista on se, että ikääntyminen tapahtuu liian nopeasti ja ennen kuin maa on ehtinyt rikastua", Li Keping Kiinan sosiaalirahaston toimeenpanevasta neuvostosta selittää.

Sosiaaliturvan piirissä alle 15 prosenttia työikäisistä

Suunnitelmien mukaan Kiinan oli määrä saavuttaa yleinen hyvinvointi vuonna 2020, mutta jo vuoden 2000 väestölaskenta osoitti nopean ikääntymisen alkaneen.

Kiina täytti tuolloin piirulleen YK:n määritelmän ikääntyvästä yhteiskunnasta, jossa kymmenen prosenttia väestöstä on täyttänyt 60 vuotta. Ja tahti kiihtyy nopeasti: jos nykymeno jatkuu, vuonna 2035 jo 20 prosenttia kiinalaisista on täyttänyt 65.

Kiinan kansallisvauraus ei kuitenkaan riitä vanhenevan yhteiskunnan vaatimaan huolenpitoon. Hongkongissa toimiva Goldman Sachs -yhtiö ennustaa, että nykyhinnoilla mitattuna Kiinan henkeä kohden laskettu kansantuote vuonna 2030 on 11 000 dollaria.

Niin ikään nopeasti vanhenevassa Japanissa vastaava luku oli viime vuonna 36 000 dollaria.

Huoltosuhteen heikentyessä Kiinan eläkejärjestelmän hataruus korostuu. Maailmanpankin arvion mukaan Kiinan sosiaaliturvan piirissä on vain 160 miljoonaa kaupunkilaista eli alle 15 prosenttia työikäisistä.

Huoli vanhuudenturvasta ajaa kiinalaiset säästämään niin vimmatusti, että sen pelätään heikentävän investointeja ja kulutusta. Vuosina 1990-2001 kiinalaiset olivat kotitalouksien säästämistä mittaavan Maailmanpankin tilaston kärjessä.

Talousviisaat katsovat, että lapsiluvun on joustettava työvoimapulan torjumiseksi.

"Muuten Kiina, jonka talouden vahvuuksiin kuuluu työvoimavaltainen teollisuus, häviää kilpailussa työvoimapulan vuoksi", Pekingin yliopiston taloustieteen professori Lin Yifu varoittaa.

Uhkana uusi väestöräjähdys

Jos yhden lapsen politiikkaa jatketaan, vuonna 2050 Intiassa on 200 miljoonaa työikäistä enemmän kuin Kiinassa, Thsinghuan yliopiston taloustutkija Hu Angang vahvistaa.

Väestötieteilijät kuitenkin varoittavat, että viljelymaasta ja vedestä on jo nyt niukkuutta, ja syntyvyyden säännöstelyn höllentäminen johtaisi helposti uuteen väestöräjähdykseen.

He muistuttavat myös, ettei yhden lapsen politiikkaa nytkään noudateta tiukimman mukaan. Noin 30 prosenttia väestöstä voi jo hankkia kaksi lasta.

"Taloustieteilijät miettivät kehitystä vain 20-30 vuoden perspektiivillä. Väestötieteen täytyy ajatella tulevia sukupolvia. Jos sallimme syntyvyyden nousun nyt, meillä on 60 vuoden kuluttua jälleen vauvabuumi", Renminin yliopiston tutkija Wu Cangping korostaa.