Uutinen

Vaalipaneeli: Köyhyys kiinnosti Rovaniemellä

Rovaniemellä pidetyssä vaalipaneelissa ei puolueiden välille saatu suuria näkemyseroja globaaliteemoista.
Mika Railo
1.3.2007

Rovaniemen kehitysmaakaupan Elimun ja Kepan koordinoiman vaikuttamisverkoston, globbarien, globalisaatiopaneeli veti salin täyteen kuulijoita 27. helmikuuta. Kirjaston Lapponia-saliin mahtui noin 50 kuulijaa ja paikka oli lähes tulkoon täynnä.

Puolueista olivat paikalla RKP:tä lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet sekä Suomen kommunistinen puolue.

Kaikki ehdokkaat vakuuttivat kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisen tärkeyttä. Jopa perussuomalaisten Erja Tynnilä ilmoitti tässä kysymyksessä poikkeavansa puolueensa virallisesta kannasta ja pitävänsä 0,7 prosentin saavuttamista tärkeänä.

Hieman suurempaa ideologista hajontaa nähtiin kauppakysymyksessä. Kaikki paneeliin osallistuneet ehdokkaat olivat vastanneet järjestöjen vaalikoneeseen (www.07vaalikone.fi) ja siellä olevaan kaupan vapauttamista koskevaan kysymykseen.

Suurin osa ehdokkaista (keskustan Susanna Viitala, sosiaalidemokraattien Antti Liikkanen, vasemmistoliiton Jari Kotimäki, vihreiden Timo Törmänen ja kristillisten Erkki Helistenmäki) kannattivat varovaista kaupan vapauttamista, mutta sallisivat kehitysmaille oikeuden suojata omaa tuotantoaan.

Kommunistien Emmi Tuomi ja perussuomalaisten Erja Tennilä suhtautuivat kaupan vapauttamiseen kaikkein kielteisimmin kun kokoomuksen Ulla Karvo puolestaan haluaisi edistää kaupan esteiden purkua kaikilla tuotannonaloilla.

Tilaisuus oli osa kehitysmaakauppa Elimun 20-vuotissyntymäpäivää. Merkkipäivän kunniaksi yhdistys tarjosi panelisteille ja yleisölle kakkukahvit. Keskustelun päätteeksi tilaisuudessa esiintyi myös Kumipäivä-yhtye.

Lisää tietoa aiheesta