Uutinen

Vaalilevottomuudet voivat iskeä myös Zimbabween

Järjestöt varoittavat kansalaisia odottamasta liikoja maaliskuussa pidettäviltä vaaleilta - muutosta parempaan ei välttämättä ole luvassa.
Tonderai Kwidini
28.1.2008

IPS --- Levottomuuksien riski kasvaa vilpillisten vaalien jälkeen, muistuttaa Zimbabwen oppositiovoimien valistuskampanjaa tulevien vaalien alla vetävä Lovemore Madhuku. Maassa äänestetään maaliskussa niin presidentistä, parlamentista kuin kuntien päättäjistäkin.

Madhuku on Kansallinen perustuslaillinen kokous (NCA) -järjestön puheenjohtaja. NCA yhdistää väkeä Zimbabwen ammattiyhdistysliikkeestä, liike-elämästä, kirkoista, oppositiopuolueista sekä ihmisoikeus-, opiskelija- ja nuorisojärjestöistä.

Järjestö perustettiin 1997 vaatimaan, että maan itsenäistyessä vuonna 1979 laadittu perustuslaki uudistetaan. Liike onnistui yllättäen torjumaan vuoden 2 000 kansanäänestyksessä presidentti Robert Mugaben hallituksen masinoiman perustuslakiuudistuksen, jota se piti epädemokraattisena. Siitä lähtien NCA on ollut napit vastakkain hallituksen kanssa.

Kansan valistusta maaseudulle

Maalisvaaleihin NCA valmistautuu jakamalla varsinkin maaseudun äänestäjille "erityisvalistusta". Madhukun mukaan kansalle vakuutetaan, että äänestäminen on tärkeätä - jos vaalit ovat rehelliset.

"Koetamme selittää, että meidän puutteellista vaalijärjestelmäämme on helppo manipuloida, mikä heikentää vaalien merkitystä", hän sanoo.

"Jos ihmiset menevät uurnille odottaen muutosta, jota ei sitten tulekaan, heidän on tyydyttävä tulokseen ja ymmärrettävä, miksi niin kävi", Madhuku jatkaa muistuttaen, ettei vaaleilla ole merkitystä, jos ne pidetään nykyisenkaltaisessa vihamielisessä ympäristössä.

Madhukun mielestä zimbabwelaisilla on yllin kyllin syitä olla äänestämättä: vapauden puute, lehdistön tukahduttaminen, kokoontumiskiellot, hallituksen salakähmäisyys ja se, miten Mugabe käyttää valtiokoneistoa vastustajiensa murskaamiseen.

Kenian väkivaltaisuuksien tärkeimpänä opetuksena Madhuku pitää sitä, että vaalien järjestäminen pitää antaa riippumattoman ja läpinäkyvän elimen tehtäväksi. Mahdolliset kiistat on ratkaistava vikkelästi ja niin ikään läpinäkyvästi.

"Jos vaalit järjestetään vilpillisesti, seuraa levottomuuksia. Vaalien kanssa ei voi pelleillä ilman seurauksia", hän painottaa.

Vaalit eivät tuone muutosta

NCA:n erityisesti maaseudulle keskittyvä vaalivalistus pyrkii selättämään monet zimbabwelaiset vallanneen toivottomuuden, mutta ei lupailemalla liikoja.

Madhukun mukaan ihmisiä yritetään valmistaa siihen, etteivät vaalit tuo tullessaan kaivattua muutosta ja että kamppailu jatkuu niiden jälkeen. NCA vaatii edelleen uutta ihmislähtöistä perustuslakia.

NCA:n mielestä äänestäminen on hyödytöntä niin kauan kuin maalla ei ole demokraattista perustuslakia, mutta järjestö ei voi estää halukkaita menemästä uurnille.

Madhukun mielestä Mugaben kaatamiseen pyrkivä oppositio ei ole valmistanut kansaa siihen vaihtoehtoon, ettei tämä lähdekään. Opposition johtava presidenttiehdokas on Morgan Tsvangirai, joka hävisi Mugabelle kevään 2002 kyseenalaisissa vaaleissa.