Uutinen

Uutta vasemmistoa etsimässä Porto Alegressa

Tunnettu vasemmistolaisuuden tutkija ja Suomen Attacin aktiivi Jan-Otto Andersson on Porto Alegresta löytämistään asioistaan mielissään.
Kimmo Lehtonen
28.1.2003

Kuva Jan-Otto Anderssonista (kuvaaja: Kimmo Lehtonen)
Jan-Otto Andersson

PORTO ALEGRE -- "Henkilökohtaisesti toivon, että Maailman sosiaalifoorumi -prosessi on myös uuden vasemmiston kehitysprosessi", Andersson sanoo.

Hän löytää eroja perinteisen ja niin kutsutun uuden vasemmiston välillä. Se ei ole hänen mielestään enää luokkapohjainen, vaan tietoinen globaalista asioiden yhteydestä, maailmanlaajuisesta tasa-arvosta ja ympäristöongelmista.

Andersson määrittelee uuden vasemmiston arvot kolmelle tasolle: jokaiselle kuuluvan todellisen vapauden, globaalin ja paikallisen tason demokratian ja kestävään ekologiseen ajatteluun perustuvan kehityksen vaatimuksiin.

"Kaikki nämä asiat ovat täällä Porto Alegren foorumissa olleet keskeisiä asioita, vaikka minusta ekologiset kysymykset olisivat voineet olla väkevämmin esillä."

Brasilian vasemmistolaisen presidentin Ignacio "Lula" da Silvan köyhyyden vähentämiseen tähtäävään politiikkaan hän ei ole yksityiskohtaisesti tutustunut, mutta arvelee Lulan voivan saada tuloksiakin aikaan.

"Köyhiä voidaan auttaa rakenteellisten muutosten avulla ja se ei välttämättä tarkoita hirvittäviä rahasummia. Jo pelkästään yhteisöllisen omaisuuden turvaaminen antaa paljon turvaa."

Köyhyys ilmenee Anderssonin mukaan myös yhteiskunnallisena haavoittuvuutena ja senkin lievittäminen on mahdollista ilman valtavia taloudellisia panostuksia.

Vaikka hän sanoo Porto Alegren tapahtuman paisuneen mittasuhteiltaan megaluokkaan, niin hän kertoo onnistuneensa kuitenkin löytämään pienempiä tilaisuuksia, joissa foorumin perusajatus - debatti ja kokemustenvaihto - on ollut onnistunutta.