Uutinen

Uusi virtuaalipankki tukee kehitysmaiden naisia

Kirkon ulkomaanavun ja naisvaikuttajien ideoima Naisten pankki perustettiin 24.5. Pankin osinkoina jaetaan hyvää mieltä, vaikutusmahdollisuuksia ja tietoa kehitysmaista.
Sanna Jäppinen
24.5.2007

Jos haluat kuulua piireihin, nyt kannattaa harrastaa kehitysyhteistyötä. Tältä ainakin vaikutti helsinkiläisen ravintola Bankin salissa 24. toukokuuta: tupa oli täynnä pukumiehiä sekä eritoten naisia cocktailasuissa ja eksoottisissa mekoissa. Ohjelmaan kuului muotinäytöstä ja huutokauppaa, ja tarjolla oli pientä purtavaa ja letkeää musiikkia.

Taustalla oli hyvä asia: kehitysmaiden naisten auttaminen.

Tilaisuudessa perustettiin Naisten pankki, joka myy virtuaaliosakkeita 750 euron hintaan. Lisäksi voi tehdä pienempiä vapaavalintaisia lahjoituksia. Rahat käytetään kehitysmaiden, erityisesti Afrikan naisten tukemiseen Kirkon ulkomaanavun (KUA) hankkeiden kautta. Naisia autetaan muun muassa tarjoamalla mikroluottoja ja ammatillista koulutusta sekä avaamalla mahdollisuuksia yrittäjyyteen.

Vuonna  2007 pankin rahoilla tuetaan naisten yrittäjäkoulutusta Etiopiassa, kyläpankkitoimintaa Kambodžassa sekä siviiliin palaavia tyttösotilaita Kongon tasavallassa.

Tässä pankissa sijoittajille ei jaeta osinkoina mammonaa, vaan hyvää mieltä ja tietoa kehitysmaiden oloista ja tuettujen hankkeiden etenemistä. Sijoitustensa tuottoa voi  seurata KUAn verkkosivuilla sekä vuotuisissa osakasilloissa, "yhtiökokouksissa", joissa pääsee myös vaikuttamaan tuettavien kohteiden valintaan.

"Tämä erottaa Naisten pankin monista muista hankkeista: lahjoittajille ei ainoastaan tarjota vaikutusmahdollisuuksia, vaan heidän suorastaan toivotaan osallistuvan", totesi yksi pankin puuhanaisista, HRM Partnesin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Olipa kerran Liberia

Naisten pankki -idea sai alkunsa tammikuussa 2007, kun KUA järjesti kehitysyhteistyöstä kiinnostuneille naisvaikuttajille tutustumismatkan Liberiaan. Matkan osanottajat halusivat tehdä jotakin konkreettista kehitysmaiden naisten hyväksi, ja he ovat pankin perustajajäseniä.

Naisvaikuttajat tempaisivat jo aiemmin keväällä kerätessään yli 60 nimekkään talouselämän vaikuttajan allekirjoituksen vetoomukseen, jossa hallitusneuvottelijoita vaadittiin nostamaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat tällä vaalikaudella kansainvälisesti sovitulle tasolle eli 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Illan emäntänä toiminut MTV3:n uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila on yksi Liberian-kävijöistä.

"Pitkän lentomatkan jälkeen Brysselissä pidimme pienen matkapalaverin ja päätimme, että tämä ei jää tähän", Ylä-Anttila kertoi. "Me saimme Liberiasta toivoa: asioihin voi vaikuttaa."

Liberiassa oli mukana myös ulkoministeriön kehityspoliittisten asioiden alivaltiosihteeri Marjatta Rasi. Rasi on yksi KUAn tuoreen "Kehitysmaiden naiset talouden ja politiikan toimijoina" -raportin kirjoittajista.

Raportissa korostetaan, että kehitysmaiden naiset eivät ole vain uhreja, vaan he toimivat aktiivisesti oman, perheensä ja yhteisönsä aseman parantamiseksi - jos vain saavat siihen mahdollisuuden.

"Jos saisi päättää, että kehityspolitiikalla vaikutettaisiin vain yhteen asiaan, olisi köyhien naisten aseman parantaminen ehdoton ykkösinvestointikohde", Rasi muistuttaa raportissa.

"Heidän tilansa tarkastelu ja muuttaminen tarjoaa kehitysyhteistyölle lähtökohdan, jossa yhdistyvät useimmat vuosituhatjulistuksen ja kehityspolitiikan keskeiset tavoitteet."

Lisää tietoa aiheesta