Uutinen

Uusi, uljas Etvo auttaa järjestöhankkeissa

Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo ei ole enää "vain" kulttuurinen oppikoulu. Tästä vuodesta eteenpäin Etvo pyrkii tukemaan suomalaisjärjestöjä näiden kumppanuussuhteissa Etelän järjestöjen kanssa.
Esa Salminen
17.11.2006

Kaisa Kivelä Etvona TansaniassaEtvolainen voi edustaa suomalaisuutta yhteistyöhankkeessa. Kuvassa Kaisa Kivelä Tansaniassa (Kuva: Kepan arkisto).

"Kepa on olemassa jäseniään varten, ja haluamme tuoda myös Etvoa lähemmäs tätä tavoitetta", kertoo Etelän vapaahtoisohjelman koordinaattori Sari Markkanen.

"Ohjelma arvioitiin viime vuonna osana Kepan isompaa evaluaatiota, ja todettiin että parhaat kokemukset kaikille osapuolille tulevat niistä vapaaehtoisista, jotka ovat olleet suomalaisjärjestöjen kumppanijärjestöillä töissä."

Kumppanuutta syventämään

Tämä vuosi on ensimmäinen, kun vapaaehtoisia lähetetään kehitysmaihin ainoastaan sellaisiin järjestöihin, joilla on kumppani Suomessa. Toivomus on, että vapaaehtoisten työpanoksesta olisi yhä enemmän hyötyä vastaanottajille ja että Suomeen palaavista vapaaehtoisista olisi iloa suomalaisjärjestöille myös jatkossa.

Monista palanneista vapaaehtoisista onkin tullut järjestöaktiiveja jo nyt.

"Jos rahaa olisi, niin minä ainakin palkkaisin heidät heti meille töihin", kehuu Ari Koivu Liike ry:stä.

Suomalainen vapaaehtoinen voi Etelässä auttaa raporttien laatimisessa, toimia työntekijänä orpokodissa, kasvattaa yleistä motivaatiota, pitää suomalaisille kummeille suunnattua nettipäiväkirjaa tai vaikka vain tuoda Suomea lähemmäs ja parantaa kommunikaatiota kumppanusten välillä.

"Etvo on mahdollisuus lisätä vuoropuhelua ja syventää kumppanuutta. Jos me käymme kerran vuodessa vierailemassa Etelässä, ei juuri voida puhua kumppanuudesta", pohtii Interpedian Harri Hakola.

Konkreettista hyötyä vapaaehtoisista on ollut myös Kambodzan lasten puolesta ry:lle.

"Meillä on ollut koulutettuja fysioterapeutteja ja hoitajia, jotka ovat tehneet hienoa työtä", kertoo Pihla Muhonen. "Kun he veivät kehitysvammaisia lapsia puistoon, tulivat monet paikalliset ihmettelemään, että mitä nyt tapahtuu. Vammaiset orvot kun ovat kaikista pahnanpohjimmaisia."

Vapaaehtoinen ei vakoile

Hanketyössä liikkuu lähes poikkeuksetta raha, mikä asettaa omat haasteensa. Kehitysmaissa saattaa olla vaikea mieltää, että Suomesta tuleva vapaaehtoinen ei ole hankkeen virallinen valvoja.

"Joskus etvolaisilta on kyselty rahalähetysten perään ja kokousten pöytäkirjoissa on saattanut lukea, että paikalla oli myös rahoittajan edustaja", kertoo Suomen ylioppilaskuntien liiton Teemu Sokka. "Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että vapaaehtoiset olisivat meidän lähettämiä vakoojia tai virallisia edustajia."

"Roolit ja odotukset pitää tehdä selviksi kaikille", säestää Harri Hakola.

"Kyllä minä toivoisin, että he vähän meitä edustaisivat, näkisivät Liike ry:n strategian ja edustaisivat siellä suomalaisuutta", pohtii puolestaan Ari Koivu.

Suomalaisjärjestöt voivat siis saada Etvolta paljon, mutta mukana tulee myös vastuuta. Kepa etsii  hakijoiden joukosta järjestöjen tarpeisiin sopivan vapaehtoisen ja tarjoaa yleisen lähtövalmennuksen. Tehtävänkuva ja maakohtainen valmennus jäävät suomalaisjärjestön vastuulle. Osa järjestöistä on myös avustanut viisumi- tai työlupakustannuksissa, vaikka vapaaehtoiset muuten maksavat kulunsa itse.

Etvolla on joitain pitkäaikaisia yhteistyömaita, mutta jatkossa vapaaehtoisia voidaan myös lähettää uusiin maihin.

"Silloin suomalaisjärjestön vastuu valmennuksessa korostuu, sillä meillä ei välttämättä ole hyviä tietoja kaikista maista", Sari Markkanen kertoo.

Tiedotustilaisuus Etvosta kiinnostuneille järjestöille pidetään Kepassa 14. joulukuuta. Lisätietoa Etvon uudistuneilta verkkosivuilta.