Uutinen

Uusi presidentti ei takaa vallan vaihtumista Sambiassa

Asko Temmes
16.1.2002

Sambian uudeksi presidentiksi valittiin joulukuun vaaleissa hallitsevan MMD-puolueen Levy Mwanawasa. Valintaa on arvosteltu vahvasti ja myös ulkomaiset vaalitarkkailijat ovat esittäneet epäilyjä vaalivilpistä.

Entiselle presidentille Frederick Chiluballe oli tärkeää saada omasta lähipiiristä ehdokas valituksi, jotta raskauttavat korruptiosyytökset pysyisivät pelkkinä syytöksinä myös jatkossa. Vuosien hiljaiselon jälkeen presidentti kampanjoi näyttävästi oman ehdokkaansa puolesta. Kaksikon esiintymiset saivat vaihtelevan vastaanoton vaalikiertueella ja Mwanawasa joutui toistuvasti kiusallisiin tilanteisiin puolustellessaan presidenttiin kohdistuneita korruptioepäilyjä. Chiluban uskotaankin olevan tulevalla presidenttikaudella vahva taustavaikuttaja, joka viime kädessä pitää lankoja käsissään.

Myös Chilubaa kohtaan oltiin toiveikkaita, kun tämä valittiin kymmenen vuotta sitten presidentiksi, mutta taantuminen tapahtui nopeasti. Mwanawasan pätevyydestä on sen sijaan pilailtu avoimesti jo ennen vaaleja.

Lusakassa asianajajana ansioitunutta Mwanawasaa ei pidetä yhtä karismaattisena ja taitavana puhujana kuin mitä Chiluba on parhaina päivinään ollut. Chiluba on luottanut kansan tietämättömyyteen ja ylistänyt puheissaan hallituksen työtä ja maan talouden tilaa, vaikka todellisuus on täysin päinvastainen Sambiassa, joka on yksi maailman köyhimpiä maita.

Mwanawasa omaa nuhteettoman taustan ja on muutenkin vaatimattoman miehen maineessa. Hänen terveydentilansa on kuitenkin kysymysmerkki, joka nousi myös vaalikamppailussa opposition lyömäaseeksi. Myös Mwanawasan kielelliset kömmähdykset puhuttivat, kun tämä muun muassa puhutteli ex-presidenttiä sisarenaan. Mwanawasa oli kymmenen vuotta sitten vakavassa auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen hänen terveydentilansa on vaihdellut.

Chiluba itse suunnitteli vielä keväällä ehdokkuutta kolmannelle kaudelle, mutta joutui luopumaan ajatuksesta painostuksen edessä. Perustuslain mukaan presidentti voi toimia kerrallaan enintään kaksi toimikautta.

Liian köyhä äänestämään


Ehdokkaiden lisäksi myös äänestyskäytännöistä vallitsi vaalien alla epätietoisuutta. Aluksi äänestämiseen oikeuttavan kortin lunastamiseen annettiin aikaa ainoastaan seitsemän päivää. Maaseudulla ihmisten oli vaikea päästä hakemaan korttia pitkien etäisyyksien takia. Monella ei myöskään ollut varaa ostaa parin markan hintaista henkilöllisyystodistusta, jota ilman ei saa äänestyskorttia.

Myös äänestyspäivän julkistamista pitkitettiin kohtuuttomasti, ennen kuin vaalipäiväksi päätettiin joulukuun 27. päivä.

Suurin osa Sambian viestimistä pyhitti palstatilansa ja ohjelma-aikansa MMD:n propagandalle. Maan kansallinen radioasema ilmoitti vaalineuvontaa tarjoaville järjestöille, että kaikki ohjelmatila kolmeksi kuukaudeksi oli jo varattu.

Sambiassa on kuitenkin annettu tilaa myös arvostelijoille, vaikka painostusta on ilmennyt. Hallitusta ärhäkästi arvostelleen The Post -sanomalehden päätoimittaja pidätettiin kevyin perustein ja radiokanava, jonka keskusteluohjelmassa sai esittää vapaasti mielipiteitään, suljettiin lisenssimaksujen puuttuessa. Suosittu kanava sai kuitenkin aloittaa uudelleen kuuntelijoiden vaatimuksesta.

- Ihmisillä ei ole tarpeeksi tietoa, jolloin he pyrkivät valitsemaan vähiten huonon ehdokkaan. Kymmenen vuotta sitten oltiin vielä innostuneita äänestämisestä. Nyt on tullut turhautumista ja pettymyksiä, kun lupaukset eivät ole pitäneet, toiminnanjohtaja Kalila Chellah-Kunda FODEP-säätiöstä kertoo. Säätiön toimenkuvaan kuuluvat vaalivalvonta ja -koulutus. Suomesta äänestämistä on ollut valvomassa kaksi vaalitarkkailijaa.

Tieto vaihtelevasta tilanteesta etenee maaseudulle hitaasti. MMD on myös ainoa puolue, jolla on resursseja kampanjoida koko maassa. Vaikka lehdet olivat vaalien alla täynnä politiikkaa ja vaalijuttuja, ei kaduilla ollut nähtävissä suurempaa vaalitunnelmaa.

Leonard Chiinya johtaa koulua Kunda Lumwanshyassa. Pieni kylä sijaitsee 400 kilometrin päässä pääkaupungista pohjoiseen ja huonokuntoisten teiden takana. Chiinya ei ollut täydellisessä uutispimennossa, sillä hän sai tietoa vaaleista radion välityksellä. Vaaleissa myös äänestäminen oli helpompaa.

- Aiemmissa vaaleissa on pitänyt mennä jopa kymmeniä kilometrejä äänestyspaikalle, mutta tänä vuonna sellainen löytyi omasta kylästä. Äänestysinto on korkealla ja naiset ovat jopa lunastaneet enemmän äänestyskortteja kuin miehet. Jotkut kristityt jättävät kuitenkin äänestämättä, koska heidän mielestään Jumala ei salli sitä, Chiinya selittää. Hän itse kannattaa MMD:tä.

Valtaanpääsy etäännyttää kansasta


Viime vuonna Chiluba antoi vihamielisiä kommentteja ulkomaanavusta, joka muodostaa valtaosan maan budjetista. Presidentti on rinnastanut avustukset kolonialismiin ja kehottanut kansaa nousemaan avunantajia vastaan.

- MMD haluaa löytää syyllisiä maan huonoon tilanteeseen. Chiluban uhkailu ei ole meitä järkyttänyt, vaan jatkamme niin kuin ennenkin. Kehitysapu voisi olla vaikka neljä kertaa suurempi, jos hallinto toimisi paremmin, Suomen suurlähetystön asiainhoitaja Leo Olasvirta vakuuttaa. Sambian hallitus ei ole reagoinut ulkoministeriöiden yhteydenottoihin millään tavalla.

Maan johdon korruptiohuhut ovat Sambiassa arkipäivää. Kuparikaivosten yksityistämisestä on edelleen kateissa 70 miljoonaa dollaria ja jälkien uskotaan johtavan presidentin linnaan. Afrikan unionin heinäkuista kokousta varten Lusakassa käynnistettiin suuria rakennusprojekteja, joita ei kuitenkaan saatu valmiiksi kokoukseen mennessä. Hallitus on hemmotellut myös aselajien komentajia kalliilla autoilla, vaikka lapset maaseudulla kärsivät keskitysleirimäisistä oloista. Esimerkkejä löytyy loputtomasti.

- Valtaan pääsyn jälkeen etääntyminen kansasta tapahtuu käsittämättömän nopeasti. Harvat ihmiset ovat rikastuneet korruptiolla ja siitä on syntynyt käyttäytymismalli. Olet tyhmä, jos et käytä tilannetta hyväksesi, Olasvirta kuvailee.


Kansa kaatoi kolmannen kauden


Kymmenen vuotta Sambian presidenttinä toiminut Frederick Chiluba päätti keväällä muuttaa perustuslakia, jotta pystyisi asettumaan ehdokkaaksi kolmannelle kaudelle. Sambian perustuslain mukaan presidentti voi toimia kerrallaan enintään kaksi toimikautta. Chiluba perusteli kolmatta kautta muun muassa Afrikan yhtenäisyysjärjestön (nykyisin Afrikan unioni) puheenjohtajuudella.

Hallitseva valtapuolue MMD muutti sääntöjään ja valitsi Chiluban presidenttiehdokkaakseen. Muutoksen vastustajat eivät päässeet kokoukseen MMD:n kannattajien uhkailujen pelossa. Päätöstä pidettiin "yksimielisenä".

Pian tämän jälkeen kahdeksan hallituksen ministeriä ja joukko MMD:n omia kansanedustajia allekirjoittivat adressin, joka vastusti Chiluban kolmatta kautta. Tämän seurauksena MMD erotti ministerit ja varapresidentti Christon Tembon.

Chiluban jatkosuunnitelmat saivat kansan liikkeelle ja näyttävä vastustus johti paikoitellen mellakoihin. Viisi päivää ehdokkaaksi julistautumisen jälkeen Chiluba ilmoitti luopuvansa kolmannesta kaudesta.

Entinen asevoimien komentaja ja varapresidentti Tembo perusti yhdessä 80 MMD:n jäsenen kanssa FDD-puolueen. Tembo valittiin myöhemmin myös puolueen presidenttiehdokkaaksi. Puolue sai välittömästi kannatusta ja menestyi paikallisissa vaaleissa. Heinäkuussa Lusakassa oli useita yhteenottoja MMD:n ja FDD:n kannattajien välillä.

Syyskuun lopulla Chiluba nimitti Levy Mwanawasan MMD:n presidenttiehdokkaaksi. Mwanawasa oli varapresidentti Chiluban ensimmäisellä kaudella, mutta vetäytyi sen jälkeen politiikasta.