Uutinen

Uusi palkinto kannustaa afrikkalaisjohtajia hyvään hallintoon

Vuonna 2007 ensimmäisen kerran jaettava Mo Ibrahim -palkinto on tarkoitettu hyvää hallintoa edistäneille afrikkalaisjohtajille.
Sanna Jäppinen
27.10.2006

Mo Ibrahim on televiestintäbisneksellä rikastunut sudanilainen liikemies, joka haluaa nyt kohentaa maanosansa hallintoa.

"Kehityksen ja köyhyyden vähentämisen kannalta mikään ei ole yhtä tärkeää kuin hyvä hallinto", Ibrahim totesi Guardianin mukaan. "Afrikkalaisilla johtajilla on vastassaan monia haasteita, ja tämä palkinto auttaa tunnistamaan ne johtajat, jotka ovat pärjänneet hyvin."

Mo Ibrahim -säätiön myöntämä palkinto jaetaan vuosittain, ensimmäisen kerran vuonna  2007. Voittaja tulee saamaan 500 000 dollaria vuodessa ensimmäiset kymmenen vuotta sen jälkeen, kun hän on siirtynyt pois johtopaikaltaan. Sen jälkeen vuotuinen summa on 200 000 dollaria, ja rahantulo jatkuu loppuelämän. Jakajien mukaan kyse on maailman avokätisimmästä palkinnosta.

Voittajan valitsee lautakunta, johon kuuluu muun muassa Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

Yhtenä palkinnon tavoitteena on sitouttaa valtioiden johtajat toimimaan maansa hyväksi myös virkauran päätyttyä, All Africa kirjoittaa.

"Ei välttämättä tarvita viran tuomaa valtaa asioiden tekemiseksi", Ibrahim totesi. "Kansalaisyhteiskunnassa on suuri rikkaus. Meidän on oltava mukana siinä."

Pönkitystä suurmies-ajattelulle?

Palkinnon puolestapuhujina on joukko nimekkäitä vaikuttajia, muun muassa Nelson Mandela, Tony Blair ja Bill Clinton. Mandelan mukaan palkinto edistää Afrikan "poliittista ja taloudellista uudelleensyntymistä", ja Blair antoi tukensa yritykselle "rohkaista esimerkillistä johtajuutta", Guardian kirjoittaa.

Myös arvostelijoita löytyy. Heidän mukaansa palkinnon avulla ei puututa korruption ja vallan väärinkäytön todellisiin syihin.

Esimerkiksi korruption vastaista työtä tekevän Transparency International -järjestön Etelä-Afrikan-toimiston johtaja Hassan Lorgatin mukaan palkinnon perusidea ontuu, sillä painoa pistetään liikaa yhden ihmisen aikaansaannoksille ja siten vahvistetaan entisestään suurmies-ajattelua.

"Tässä ei nähdä Afrikan todellisia ongelmia. Hallitukset ovat tilivelvollisia tavallisille ihmisille, ja tätä vastuullisuutta pitäisi vahvistaa. Sinne rahat olisi suunnattava, tai parlamenteille, jotta ne voisivat valvoa johtajien vastuullisuutta", Lorgat totesi Guardianissa.

Lisää tietoa aiheesta