Uutinen

Uusi pääekonomisti tuo Maailmanpankkiin kehitysmaaymmärrystä

Maailmanpankin uuden kiinalaisen pääekonomistin odotetaan tuovan pankkiin uutta ymmärrystä kehitysmaiden ja etenkin niiden maaseutualueiden ongelmista.
Eeva Eronen
6.2.2008

Maailmanpankin uudeksi pääekonomistiksi valittu kiinalainen Justin Yifu Lin uskoo tuovansa järjestöön uutta ymmärrystä kehitysmaiden ongelmista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista. Lin on Kiinan johtavia ekonomisteja. Hän on erikoistunut kehittyvien maiden talouteen ja maaseudun kehityskysymyksiin.

55-vuotias Lin on Maailmanpankin ensimmäinen kehitysmaataustainen pääekonomisti.

"Valitsemalla kehitysmaasta tulevan ehdokkaan Maailmanpankki voi palvella kehitysmaita paremmin", Lin arvioi kiinalaiselle uutistoimisto Xinhualle.

Kiinan kokemukset antavat mallia

Lin uskoo, että hänen kokemuksensa Kiinan kehityksestä auttavat muiden kehittyvien maiden ohjastamisessa eteenpäin. Reutersille hän kertoi toivovansa, että hänen taustansa auttaa häntä ymmärtämään Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maanviljelijöiden ongemia.

Uusi pääekonomisti tahtoo painottaa ongelmien ratkaisussa pragmatismia ja tapauskohtaista ongelmien ratkaisua ideologioista kiinni pitämisen sijaan.

"Yhä useammat ekonomistit alkavat ymmärtää tapauskohtaisia lähestymistapoja sen sijaan, että käytettäisiin aina jonkinlaista yksi-koko-sopii-kaikille -politiikkaa", Lin sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lin arvioi, että Maailmanpankin rooli kehitysmaiden tukemisessa on muuttumassa. Monen kehitysmaan talous on esimerkiksi kasvussa eikä lainarahan tarve enää ole niin suuri. Sen sijaan esimerkiksi hyvinvointikuilut maiden sisällä kasvavat.

"Maailmanpankki voi auttaa kehitysmaita vähentämään köyhyyttä tarjoamalla asiantuntijuuttaan. Se erottaa meidät muista rahoituslaitoksista", Lin sanoi Xinhualle.

Uuden pääekonomistin mukaan kipeimmin ulkopuolista apua kaipaa Afrikka.

Kiina lähemmäs Maailmanpankkia

Mauritaniassa, Liberiassa, Etiopiassa ja Mosambikissa viime viikolla vieraillut Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick toivoo, että maaseutukysymysten ymmärryksen lisäksi Lin vie pankkia kohti vahvempaa yhteistyötä Kiinan kanssa.

Zoellick on pyrkinyt vahvistamaan Maailmanpankin ja Kiinan välejä siitä saakka, kun hän aloitti pankin johdossa viime kesänä. Kiina on viime aikoina aktiivisesti etsinyt öljyä ja mineraaleja sekä lainannut rahaa Afrikan maille.

Lin aloittaa tehtävässään toukokuun lopussa.

Lisää tietoa aiheesta