Uutinen

Uusi lehti kansainvälisille helsinkiläisille

Ei ainaista nalkutusta rasismista tai maahanmuuttajien työttömyydestä, vaan positiivisia näkökulmia monikulttuurisuuden hedelmistä, päätoimittaja Alexis Kouros tiivistää uuden SixDegrees -ilmaisjakelulehden linjan.
Sanna Jäppinen
11.5.2003

 

  Kuva: Eva Romero (ylhäällä vas.), Laura Seppälä, Jyri Paalanko ja Alexis Kouros kuuluvat lehden vakituiseen toimitustiimiin. (Kuvaaja: Sanna Jäppinen)
Eva Romero (ylhäällä vas.), Laura Seppälä, Jyri Paalanko ja Alexis Kouros kuuluvat lehden vakituiseen toimitustiimiin.

Äkkiseltään lehden nimi SixDegrees, lyhyesti vain 6°, ihmetyttää.

"Kun mietimme iskevää nimeä, törmäsin jälleen kerran väitteeseen siitä, kuinka kaikki maailman ihmiset ovat enintään kuuden ihmiskontaktin päässä toisistaan. Englanniksi tämän teorian nimi on Six Degrees of Separation", Alexis Kouros selittää. Ajatus sopii hyvin lehteen, joka haluaa kertoa kaupungista, jossa kulttuurit kohtaavat.

Löytyy kuudelle asteelle arkisempikin selitys: se on Helsingin vuotuinen keskilämpötila.

Iranilaissyntyinen, Suomessa 12 vuotta elänyt kulttuurin monitoimimies Alexis Kouros on tutustunut maahanmuuttajille suunnattuihin julkaisuihin muun muassa Kanadassa, Ruotsissa ja Irlannissa. Ajatus oman, Helsingille räätälöidyn monikulttuurisen lehden perustamisesta kyti pitkään.

"Yritämme mennä askeleen pidemmälle kuin yksittäisille etnisille ryhmille suunnatut lehdet, kahdestakin syystä. Helsingissä eri maahanmuuttajaryhmät ovat melko pieniä lukuun ottamatta venäläisiä, ja heillä oma lehti jo onkin. Lisäksi päätavoitteenamme on yhdistää maahanmuuttajia ja suomalaisia, ei eristää etnisiä ryhmiä entisestään."

Kouroksen mukaan moni suomalainen on aidosti kiinnostunut muista kulttuureista ja halukas auttamaan maahanmuuttajien integroitumista. Toisaalta moni maahanmuuttaja tahtoisi aktiivisesti edistää yhteistyötä valtakulttuurin suuntaan.

"Nämä ihmiset eivät kuitenkaan aina kohtaa. Lehden avulla koetamme auttaa heitä löytämään toisensa. Perusteilla on myös SixDegrees -yhdistys, joka lehdenteon ohella toimisi maahanmuuttajien ja suomalaisten keskustelu- ja vuorovaikutuskanavana."

Lukijan ääntä kaivataan


Suomen maahanmuuttajamäärät eivät ole kansainvälisissä tilastoissa kovin korkealla, mutta Helsingissä tilanne on toinen.

"Maahanmuuttajat ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle, eikä Helsinki juuri poikkea monista muista Euroopan kaupungeista. Meillä monikulttuurisuus on kuitenkin vielä sirpaloitunutta. Samantyyppisiä asioita tehdään eri puolilla toisista tietämättä, vaikka voimia voitaisiin yhdistää", Kouros toteaa.

Esimakua lehden linjasta saa toukokuun 13. päivä ilmestyvästä ykkösnumerosta. Pääpaino on kulttuurissa: lehti esittelee erilaisia tapahtumia ja antaa menovinkkejä. Pääjuttu kertoo Suomen ainoasta monenvärisiä malleja käyttävästä mallitoimistosta, henkilökuvassa esitellään Aasia Helsingissä -festivaalin puuhamies Jukka O. Miettinen ja yrityksiä ja yhteisöjä esittelevässä osiossa ääneen pääsee monenkielistä ohjelmaa välittävä Lähiradio.

Päätoimittaja vetoaa lukijakuntaan: "Palautetta tarvitaan, paljon. Haluamme kehittää lehdestä lukijoiden näköisen, se ei ole meidän henkilökohtainen äänitorvemme."

Lehden pääkieli on englanti, suomea käytetään jonkin verran. Näin Kouros uskoo lehden tavoittavan mahdollisemman suuren joukon potentiaalisista lukijoista. Englanninkielisiä lehtiä ei Suomessa juuri julkaista, yritys- ja turismijulkaisuja lukuun ottamatta, joten kysyntää hän arvelee olevan.

Rahoitus osin auki


Uusi lehti on Kourokselle riskibisnes, sillä hän rahoittaa sitä yrityksensä varoista. "Olen varautunut muutamaan tappiolliseen numeroon, mutta sitten lehden pitäisi alkaa pyöriä omillaan."

Kuulostaa uhkarohkealta, mutta Kouros kuittaa asian lyhyesti: "Riskejä, hyvänen aika! Olen aina toiminut intuition mukaan ja se on tehnyt elämästä jännittävää."

Hänestä meillä on aivan liikaa vallalla mentaliteetti, että ensin odotetaan avustuksia ja ohjeita ylhäältä, vasta sitten toimitaan. SixDegreesilläkin on tukihakemus parhaillaan vetämässä opetusministeriössä, mutta pääasialliseksi rahoitusmuodoksi on kaavailtu mainostuloja.

"Vielä ilmoittajia ei ollut tarpeeksi kattamaan kuluja, mutta toivottavasti monikulttuuriset toimijat löytävät lehden kanavakseen."

Jatkossa lehti on Kourokselle yksi projekti muiden joukossa. Päätoimittaja jättää päivittäisen lehdenteon muulle toimituskunnalle. Hän haluaa kuitenkin valvoa lehden pääperiaatetta: positiivisuutta.

"Valtamedioissa vatvotaan aivan riittävästi epäkohtia. Me haluamme edistää kulttuurien kohtaamista kertomalla monikulttuurisen Helsingin rikkaudesta. Toki vaikeistakin asioista saa keskustella, mutta tässä foorumissa se tapahtuu intellektuaalisella tasolla ja ratkaisumalleja esittämällä, ei paineita purkaen."


SixDegrees-ilmaisjakelulehti on saatavissa ympäri pääkaupunkiseutua 60 jakelupisteestä, muun muassa Kulttuurikeskus Caisasta, etnokaupoista ja -ravintoloista, kirjastoista ja monikulttuurisista tapahtumista. Lehden voi myös tilata. Lisätietoja: www.six-degrees.net