Uutinen

Uudelta IHP-terveysohjelmalta odotetaan suuria

Gordon Brownin johdolla käynnistynyt kansainvälinen IHP-kumppanuusohjelma keskittyy aluksi seitsemän kehitysmaan terveydenhuoltojärjestelmän perinpohjaiseen kohentamiseen.
Sanna Jäppinen
11.9.2007

"Me - avunantajamaiden hallitukset, terveydenhuoltojärjestöt ja kehitysmaat - kokoonnumme yhteen varmoina siitä, että meillä on tietoa ja voimia  miljoonien ihmisten hengen pelastamiseksi", Britannian pääministeri Gordon Brown totesi julkistaessaan 5. syyskuuta kansainvälisen terveydenhuollon kumppanuusohjelman (International Health Partnership, IHP).

"Visiomme on, että voimme ensimmäisen kerran historiassa selättää ikivanhat vitsaukset, kuten polion, tuberkuloosin ja tuhkarokon, ja siirtyä jatkossa keuhkokuumeen, malarian ja lopulta hiv/aidsin kimppuun."

Aloitteen veturina on Brownin ohella toiminut Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kumppanuusohjelmaan ovat avunantajamaina sitoutuneet Britannia, Saksa, Norja, Kanada, Ranska ja Hollanti. Lisäksi mukana ovat muun muassa Maailmanpankki, Maailman terveysjärjestö WHO, Unicef sekä Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Ensimmäisessä vaiheessa kehitysmaita on valittu ohjelmaan seitsemän: Burundi, Etiopia, Kenia, Mosambik, Sambia, Kambodzha ja Nepal.

Panokset kestävään terveydenhuoltojärjestelmään

YK:ssa määritellyn kahdeksan vuosituhattavoitteen suhteen terveydenhuollon saralla on edetty heikoimmin. Erityisen kehnolla tolalla on lapsi- ja äitiyskuolleisuus: joka minuutti yksi nainen kuolee synnytyksen yhteydessä, ja päivän aikana 28 000 lasta kuolee pääosin vältettävissä oleviin sairauksiin.

"Kansainvälinen apu terveydenhuoltoon on kaksinkertaistunut vuodesta 2000, ja tautien taltuttamisen suhteen on saavutettu paljon. Vuosituhattavoitteiden saavuttamisen kannalta apu on kuitenkin vain yksi osatekijä", totesi Britannian kehitysministeri Douglas Alexander.

"Avunantajayhteisön on tehtävä parempaa yhteistyötä ja toimittava fiksummin, kun maille yritetään tarjota apua  niiden itse määrittelemiin tarpeisiin."

Uusi ohjelma pyrkii tehostamaan apua ensinnäkin vähentämällä lukemattomien rinnakkaisten ja päällekkäisten avunantajien määrää. Aikaa ja rahaa kuluu tarpeettomasti sekä avunantajilta että -saajilta: esimerkiksi Kambodzhassa toimii parhaillaan 22 avunantajaa 109 erillisen terveydenhuoltohankkeen parissa.

Lisäksi nyt aiotaan kiinnittää päähuomio kestävien terveydenhuoltojärjestelmien tukemiseen kouluttamalla hoitohenkilökuntaa, rakentamalla sairaaloita ja tarjoamalla perusterveyspalveluja. Esimerkiksi Sambiassa 90 prosenttia terveydenhuoltoon suunnatusta avusta on tähän asti mennyt tiettyihin tauteihin keskittyneisiin ohjelmiin.

Oxfam: Tuloksia ei synny ilman lisärahaa

Oxfam-kansalaisjärjestö uskoo, että IHP-kumppanuusohjelmalla on menestymisen mahdollisuudet, mutta vain siinä tapauksessa, että mukaan saadaan riittävän paljon sitoutuneita maita, jotka ovat valmiita suuntaamaan lisää rahaa terveydenhuollon kehittämiseen.

"WHO:n ja Maailmanpankin mukanaolo on hyvin myönteistä, mutta todellinen testi tulee olemaan vuoden, puolentoista kuluessa. Silloin näemme, miten aktiivisesti avunantajat rahoittavat järeitä kansallisia suunnitelmia, joihin kuuluu hoitohenkilökunnan koulutusta ja rekrytointia, jotta terveydenhuollon palvelut voidaan tarjota kaikille", Oxfamin johtaja Barbara Stocking totesi.

 

Lisää tietoa aiheesta