Uutinen

Uskonto mutkistaa aids-työtä Ugandassa

Ugandaa on kiitelty sen taistelusta aidsia vastaan 20 viime vuoden aikana, mutta nyt maan tilanne antaa aihetta huoleen. Yksi syytellyistä on Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush.
Joshua Kyalimpa
18.8.2008

IPS -- Uusien hi-virustartuntojen määrä kasvoi Ugandassa kolmanneksella vuodessa 1980-luvun puolivälissä, mutta kasvu laantui 6,1 prosenttiin vuonna 2004. Nyt luku on noussut 6,4 prosenttiin, Ugandan aids-komitea kertoo.

Kasvu johtuu siitä, että Ugandan hallitus on taipunut mahtavien yhdysvaltalaisten uskonnollisten järjestöjen painostukseen, selittää eläkkeellä oleva majuri ja ugandalaisen aids-järjestön aktivisti Rubaramira Ruranga, joka on kantanut hi-virusta 24 vuotta.

"Perustava kysymys kondomeista on tyystin sivuutettu. Kirkoille annettava raha on valitettavasti korvamerkitty moralistisiin tarkoituksiin, joten en hämmästele, jos hivin leviäminen kiihtyy tässä maassa", Ruranga sanoo.

Seksistä pidättymiseen ja uskollisuuden korostamiseen käytetyn rahan osuus Ugandan aids-avusta nousi 50:stä p 60 prosenttiin vuosina 2004-2006. Rurangan mukaan se johtuu Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin perustaman tukirahaston politiikasta.

 

Uskonnon valta kasvussa

Taustalla on myös uskonnollisten järjestöjen vaikutusvallan kasvu Ugandassa. Presidentti Yoweri Musevenin Janet-puoliso kuuluu uudestisyntyneiden kristittyjen kirkkoon, ja perheen tytär toimii pastorina uskolla parantamista harjoittavassa lahkossa.

Ugandan uudestisyntyneiden kirkkojen neuvoston johtaja Alex Mitala väitti viime vuonna, että joitakin ihmisiä on parannettu rukouksen avulla. Hän kuitenkin vakuutti, että ne, joihin rukous ei tepsi, ohjataan terveydenhuollon huomaan.

Ugandan aids-komitean tiedottaja James Kigozi myöntää, että uskonnolliset ryhmät pyrkivät vaikuttamaan politiikkaan. Hänen mukaansa komitea kuitenkin korostaa edelleen kondomin käyttöä pidättyvyyden ja uskollisuuden rinnalla. Komitea jakaa myös yhdistelmälääkettä osalle aids-potilaita.

Kampalan Mildmay International -sairaalan lääkäri Steven Watiti kertoo, että Ugandan 1,2 miljoonasta hivin kantajasta lääkitystä kaipaa 350 000, mutta lääkkeitä saa vain 150 000 ihmistä.