Kuva:
Shutterstock
Uutinen

Useammalla kännykkä kuin käymälä

Kunnon käymälä saa tytöt kouluun ja tekee ihmisistä pidempiä. Tänään vietetään ensimmäistä Maailman käymäläpäivää.
Esa Salminen
19.11.2013

Maailmassa on 2,5 miljardia ihmistä ilman kunnollista käymälää, muistuttaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tänään, maailman ensimmäisenä käymäläpäivänä. Se on enemmän kuin maailmassa on ihmisiä ilman matkapuhelinta. Yli miljardi tekee tarpeensa luontoon, ja huonon hygienian tähden yli 800 000 lasta kuolee vuodessa ripuliin — turhaan.

YK:n arvion mukaan huono vesihuolto aiheuttaa kehitysmaille 260 miljardin dollarin menetykset vuodessa, mikä vastaa 1,5 prosenttia niiden yhteenlasketusta kansantulosta.

Jokainen sanitaatioon sijoitettu dollari tuo itsensä yli viisinkertaisesti takaisin, Ki-moon muistuttaa. Esimerkiksi kun kouluissa on kunnolliset käymälät, lisääntyy tyttöjen koulukäynti keskimäärin 11 prosentilla.

Tuoreiden Intiassa tehtyjen tutkimusten mukaan ihmiset kasvavat pidemmiksi oloissa, joissa on kunnon käymälät. Pituuskasvu — tai tarkkaan ottaen lyhytkasvuisuus — on merkittävä mittarille lapsuusajan aliravitsemukselle, mitä huono sanitaatio pahentaa.

Elokuussa julkaistun Sanitation and Water for All -seurantaraportin mukaan sanitaatiossa on saatu viime vuosina aikaan huomattavia parannuksia niin kehitysmaissa kuin rahoittajamaissakin, mutta vielä tarvitaan kestävämpia ja rakenteellisia uudistuksia esimerkiksi rahoituksessa.