Uutinen

USA:n jatkosuunnitelmat askarruttavat

Yhdysvaltain jatkosuunnitelmat Lähi-idässä askarruttavat: Toteutuuko "tiekartta" vai viekö tie Damaskokseen?
Jim Lobe
13.4.2003

Irakin valloituksen ollessa loppusuoralla Washingtonissa alettiin pohtia, mihin presidentti George W. Bushin hallitus seuraavaksi keskittyy. Onko vuorossa tiekartaksi ristityn Lähi-idän rauhansuunnitelman toteutus vai käykö sotaretken jatkaminen vaikkapa Syyriaan tai Iraniin ylivoimaisen houkuttelevaksi?

Bush itse vakuutti 7. huhtikuuta Belfastissa tavatessaan Britannian pääministerin Tony Blairin, että seuraavaksi pannaan kuntoon Israelin ja palestiinalaisten asiat.

Tiekartan toteuttaminen miellyttäisi ainakin eurooppalaisia ja arabimaita sekä Bushin ulkoministeriä Colin Powellia. Suunnitelman laati YK:n, Euroopan unionin, Venäjän ja Yhdysvaltain muodostama "kvartetti" viime vuoden lopulla.

Blair ja Powell pitävät tiekartan toteuttamista keinona parantaa Irakin kriisin ryvettämiä Yhdysvaltain ja Euroopan välejä. Se helpottaisi myös länsimielisten arabihallitusten oloa, sillä ne antoivat hiljaisen tukensa sodalle vastoin kansalaistensa enemmistön kantaa.

Washingtonissa moni kuitenkin epäilee, ettei Bush aio tehdä juuri muuta kuin julkistaa tiekartan. Muut kvartetin jäsenet ovat vaatineet sitä jo yli neljä kuukautta.

Bush vastusti julkistamista paljolti Israelin pääministerin Ariel Sharonin toivomuksesta. Ensin verukkeena olivat Israelin vaalit 28. tammikuuta ja sen jälkeen sota Irakissa.

Tiekartta on yksityiskohtainen suunnitelma toimista, joita Israelin ja palestiinalaisten on määrä toteuttaa samanaikaisesti.

Tarkoituksena on lopettaa palestiinalaisten hyökkäykset israelilaisia vastaan ja parantaa turvallisuutta samalla, kun Israel vetää joukkonsa palestiinalaisalueilta, purkaa laittomat siirtokunnat ja jäädyttää uusien perustamisen.

Palestiinalaiset saisivat aluksi väliaikaisen valtion, jota presidentti Jasser Arafatin sijasta johtaisi vastavalittu pääministeri Mahmoud Abbas.

Sen jälkeen osapuolten on määrä ratkoa lopulliset rajat, Jerusalemin asema sekä siirtokuntien ja pakolaisten kohtalo. Neuvottelujen tavoitteena olisi perustaa itsenäinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio vuoteen 2005 mennessä.

Useimmat tarkkailijat pitävät aikataulua liian toiveikkaana. Israelin rauhanliikettä edustava Uri Avnery valittaa, että suunnitelma asettaa palestiinalaisille paljon enemmän vaatimuksia kuin Israelille. Hänen mielestään tiekartta on "paljon melua tyhjästä".

Toiset ovat asteen toiveikkaampia. "Se on väärin perustein tehty väärä asiakirja väärään aikaan, mutta muutakaan ei ole tarjolla", Israelin entisen pääministerin Ehud Barakin avustajana toiminut Yossi Alpher luonnehtii.

Hän mielestään Abbasin nimitys palestiinalaisten johtoon ja Bushin sitoutuminen hankkeeseen antavat sille toivoa.

Washingtonissa kaikki eivät luota Bushin sitoutumiseen. Bushin hallinnon haukat, kuten puolustusministeri Donald Rumsfeld, varapresidentti Dick Cheney ja näiden avustajat, ovat olleet hiljaa tiekartasta.

He yrittävät vaihtaa puheenaihetta ja etsivät uusia kohteita Yhdysvaltain asevoimalle. Ensisijainen kiinnostuksen kohde tuntuu olevan Syyria, mutta Irankin on mainittu.

Rumsfeld on syyttänyt Syyriaa Irakin johtajien paon avustamisesta. Aiemmin hän sätti Syyriaa sotilaslaitteiden toimittamisesta Irakiin.

Bushkin sanoi 13. hutikuuta uskovansa, että Syyrialla on kemiallisia aseita ja edellytti maalta yhteistyöhaluja, jos se mielii välttää sodan.

Koko ajan vaikutusvaltaansa kasvattanut apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz puhui 10. huhtikuuta Yhdysvaltain kongressille:

"Syyrialaiset käyttäytyvät huonosti. Heille on muistutettava, että jos he jatkavat, meidän täytyy miettiä, mitä politiikkaa harjoitamme sellaista maata kohtaan, joka suojelee terroristeja tai sotarikollisia tai toimitti viime aikoina tavaroita Irakiin."

Tarkkailijat uskovat vielä, ettei USA:n hallitus aio hyökätä Damaskokseen, vaikka huhujen mukaan puolustusministeriö Pentagon on alkanut tehdä suunnitelmia senkin varalle.

Hallinnon haukat yrittävät kuitenkin vakuuttaa muut siitä, että alueellinen voimatasapaino on Irakin sodan seurauksena kallistunut Yhdysvaltain ja Israelin eduksi.

Virkamieslähteiden mukaan haukat eivät nyt tyytyisi tiekarttaan, kun Yhdysvalloilla on voimia nujertaa alueella muutkin vastustajansa, kuten Syyria, Libanonissa toimiva islamilainen sissiliike Hizbollah ja Iran.

Haukoilla on vahva kannatus kongressissa, jonka "Israel-lobby" eli Amerikkalais-israelilainen julkisten asioiden komitea (Aipac) on ollut viime viikot hyvin aktiivinen.

Ryhmä kerää edustajainhuoneessa tukea aloitteelle, joka muuttaisi tiekarttaa israelilaisten eduksi. Edustajainhuoneessa enemmistönä olevan republikaaniryhmän johtaja Tom DeLay on jopa pyytänyt Bushia hylkäämään koko rauhansuunnitelman.