Uutinen

USA:n apubudjettiin esitetään runsasta lisäystä, päähuomio Irakissa

Yhdysvaltain kehitysapubudjettiin esitetään ensi vuodelle 12 prosentin lisäystä. Perusteluna on, että kehitysapu on olennainen osa terrorismin vastaista sotaa.
Sanna Jäppinen
7.2.2007

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush esitteli 5. helmikuuta hallintonsa budjettiesityksen vuodelle 2008. Kehitysapuvarat kasvaisivat esityksen mukaan vuoden 2006  tasosta yli 12 prosenttia 20,3 miljardiin dollariin (dollari on noin 0,77 euroa). Kehitysavun jakamisesta vastaavat Yhdysvaltain ulkoministeriö ja kehitysapuvirasto USAID.

Summaan sisältyy muun muassa runsaasti lisärahoitusta kahminut, Bushin käynnistämä globaali hiv/aids-ohjelma: vuodelle 2007 ohjelman budjetti on noin 1,85 miljardia dollaria, vuodelle 2008 esitetään 4,15:tä miljardia, raportoi Reuters.

Eniten apurahoja suunnataan Israelille, Irakille, Egyptille ja Afganistanille.

Esitetty kasvu perustuu siihen, että kehitysapu on olennainen osa Bushin hallinnon käymää terrorismin ja kansainvälisen epävakaisuuden vastaista sotaa, selitti Yhdysvaltain ulkoministeriössä kehitysavusta vastaava Randall Tobias AFP:n mukaan.

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kehitysyhteistyö tekisi Yhdysvalloista turvallisempaa paikka", Tobias totesi.

Vaikka Israelille on perinteisesti luvassa eniten dollareita - 2,4 miljardia - jää osuus hieman pienemmäksi kuin vuonna 2006. Samoin on Egyptin kohdalla.

Irakin ja Afganistanin olojen vakauttamiseksi sen sijaan on esitetty lisää paitsi kehitysapua, myös muuta lisärahoitusta sekä tämän että ensi vuoden budjetteihin. Varsinaista apurahaa Irakille olisi tiedossa 1,4 miljardia dollaria ja Afganistanille 1,07 miljardia.

Yhdysvallat lupaa lisää apua myös muun muassa Sudanin kriisin ratkomiseen, Pakistaniin, Indonesiaan sekä Kosovoon.

Rahoitus sen sijaan tyrehtyy selkeästi esimerkiksi Intian suuntaan. "Intiasta itsestään on tullut avunantaja", Randall Tobias totesi Hindustan Timesin mukaan.

"Intia tarjoaa tietääkseni noin 50 miljoonan dollarin edestä tukea Afganistanille. Intia on siis asemassa, jossa se voi ottaa harteilleen enemmän vastuuta omista ongelmistaan. Meillä on edelleen iso ohjelma Intiassa, mutta se kutistuu vuodesta 2006", Tobias selitti.

Lisää tietoa aiheesta