Uutinen

USA:lta strategia vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi

Yhdysvallat julkisti heinäkuun lopussa linjanvetonsa vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. Kriitikot vaativat Obaman hallintoa esittämään pikaisesti myös koko kehityspolitiikan kattavan strategian.
Sanna Jäppinen
4.8.2010

MDG-ikonitSyyskuussa New Yorkissa järjestetään YK:n huippukokous, jossa pohditaan, miten saavuttaa köyhyyden vähentämiseen tähtäävät vuosituhattavoitteet vuoteen 2015 mennessä. Useimmat kahdeksasta tavoitteesta laahaavat pahasti jäljessä aikataulusta.

Barack Obaman hallinto julkisti heinäkuun lopussa "Celebrate, Innovate, and Sustain: Toward 2015 and Beyond" -raportin, jossa selvitetään Yhdysvaltain keinoja tavoitteisiin yltämiseksi.

Strategia tiivistyy neljään kohtaan: vaikuttaviin innovaatioihin, vakauteen, tulosten eikä ainoastaan dollarien mittaamiseen sekä molemminpuolisen vastuunkannon edistämiseen.

"Paljon on tehty, mutta vielä vaikeampi tie on edessä. Olemme kuitenkin entistä päättäväisempiä", totesi Yhdysvaltain kehitysapuviraston USAIDin johtaja Rajiv Shah.

Mihin jäi koulutus?

Riippumaton yhdysvaltalainen Brookings-tutkimuslaitos arvostelee tuoretta strategiaa siitä, että siinä on kokonaan unohdettu koulutuksen merkitys vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.

"Presidentti Barack Obaman pitää yhdessä muiden maailman johtajien kanssa miettiä syyskuun huippukokouksessa sitä, miten saadaan aikaan monenkeskinen mekanismi, jolla varmistetaan jokaisen lapsen mahdollisuus koulunkäyntiin", toteaa David Gartner Brookingista.

"Millään muulla investoinnilla ei ole köyhyyden vastaisessa taistelussa yhtä merkittävää vaikutusta niin terveyteen, tasa-arvoon kuin ravitsemukseenkin", hän arvioi.

Britannian Oxfamin tutkimusjohtaja Duncan Green puolestaan analysoi blogissaan, että kiitosta strategialle voi antaa ainakin siitä, että siinä painotetaan tehokkaan julkisen sektorin merkitystä peruspalveluiden tarjoajana - mikä ei ole ollut itsestäänselvyys Yhdysvaltain apupolitiikassa.

Kokonaiskuva edelleen epäselvä

Duncan Green kaipailee nyt julkistetun raportin rinnalle kokonaisstrategiaa Yhdysvaltain kehityspolitiikalle. Sama vaatimus on Yhdysvaltain Oxfamilla.

"Ennen kuin Yhdysvalloilla on jonkinlainen missio toimilleen, ovat tällaiset osittaiset uudistukset kuin laivoja ilman kompassia", toteaa järjestön poliittinen neuvonantaja Porter McConnell.

"Mitä hyödyttää panostaa 'mullistaviin innovaatioihin', jos emme tiedä, mihin olemme pyrkimässä?"

Hyvänä uutisena Oxfam pitää sitä, että kokonaisstrategia lienee viittä vaille valmis, sillä valmisteluasiakirja vuodettiin julkisuuteen jo keväällä.

Kahdeksan tavoitetta

YK:n jäsenvaltiot määrittelivät vuonna 2010 kahdeksan vuosituhannen kehitystavoitetta, jotka pitäisi saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteet ovat:

  1. Poistaa äärimmäinen nälkä ja köyhyys
  2. Ulottaa peruskoulutus kaikille
  3. Edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa
  4. Vähentää lapsikuolleisuutta
  5. Parantaa odottavien äitien terveyttä
  6. Taistella aidsia, malariaa ja muita tauteja vastaan
  7. Taata ympäristön kestävä kehitys
  8. Luoda globaali kumppanuus kehitykseen

Lisää tietoa aiheesta