Uutinen

USA vaihtoi kauppaneuvottelijaansa - miten käy WTO-kierroksen?

Yhdysvaltain kauppaneuvottelujen vetäjän vaihdoksen pelätään hidastavan kriittisessä vaiheessa olevia neuvotteluja Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.
Sanna Jäppinen
19.4.2006

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush nimesi 17. huhtikuuta maan kauppaneuvotteluja vetäneen Rob Portmanin uusiin tehtäviin budjettipäälliköksi. Portmanin seuraajaksi nimettiin pitkän linjan kauppaneuvottelija Susan Schwab, joka on työskennellyt Portmanin alaisena.

Monien asiantuntijoiden ja poliitikkojen mielestä Bushin viesti on synkeä: WTO:ssa käytävissä kauppaneuvotteluissa on turha odottaa pikaisesti merkittäviä läpimurtoja, kirjoittaa Business Day.

Esimerkiksi EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson totesi, että Washingtonin päätös on pienentänyt mahdollisuuksia saavuttaa sopimus. "Selviämme toki ilman Portmaniakin, mutta kierroksen tässä vaiheessa olisi ollut helpompia toimia hänen kanssaan", kuului Mandelsonin lausunto Washington Postin mukaan.

WTO:n Dohan-kehityskierroksena tunnettu neuvottelukierros on odotettu saatavan päätökseen tämän vuoden aikana. Pullonkaulana ovat olleet erityisesti maatalouskauppaan liittyvät erimielisyydet.

Joulukuussa 2005 Hongkongissa pidetyssä WTO:n ministerikokouksessa uudeksi takarajaksi yksimielisyyden löytämiselle asetettiin huhtikuun loppu, mutta nyt yhteisen sävelen löytäminen parin viikon kuluessa vaikuttaa entistä epätodennäköisemmältä.

Lisää tietoa aiheesta