Uutinen

UNIFEM: Rehn tutkimaan naisten asemaa sota-alueilla

Anna Leena Lind
11.9.2001

Yhdistyneiden kansakuntien naisten kehitysrahaston, UNIFEMin, kolme riippumatonta asiantuntijaa Elisabeth Rehn, Ellen Johnson Sirleaf ja Victoria Brittain ovat toisella kenttämatkallaan Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Ruandassa 10-15.9.2001. He arvioivat aseellisen konfliktin vaikutusta naisiin ja naisten mahdollisuutta osallistua rauhanrakentamiseen. Kuuden kenttämatkan jälkeen kokemukset ja tutkimustiedot kootaan UNIFEMin raportiksi vuonna 2002.


Naiset mukaan rauhanneuvotteluihin

UNIFEMin eli YK:n naisten kehitysrahaston yksi tavoite on turvata naisille väkivallattoman elämän mahdollisuus kaikkialla maailmassa. Konfliktialueilla tämä on ollut poikkeuksellisen vaikeaa konfliktien runtelemissa yhteiskunnissa ja naisiin kohdistuvan sukupuolittuneen väkivallan takia. Yksi tapa tukea naisia konfliktialueilla on saada naisille paikka rauhanneuvotteluissa ja mahdollisuus osallistua ruohonjuuritasolta ylimpiin päättäviin elimiin yhteiskuntiensa jälleenrakentamiseen.

Lokakuussa 2000 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 1325 Naiset ja rauha ja turvallisuus. UNIFEMin tutkimus on yksi päätöslauselman seurantatoimista. Päätöslauselma on ensimmäinen turvallisuusneuvoston lauselma, joka ottaa sukupuolinäkökulman turvallisuusasioihin esille ja on siksi historiallinen saavutus.

Elisabeth Rehn kävi viime viikolla Somaliassa ja kesäkuun ensimmäisellä kenttämatkalla koottiin tietoja naisten asemasta ja konfliktin vaikutuksista Itä-Timorilta ja Kamputseasta.


Karua kertomaa naisten arjesta konfliktialueilla:

Ruandan kansanmurhaa tutkinut paneeli päätteli todistuslausuntojen perusteella että lähes kaikki verilöylystä selvinneet yli kaksitoistavuotiaat tytöt ja naiset oli raiskattu. (OAU Report, May 2000 (p.159) Rwanda: the Preventable Genocide, Report of the International Panel of Eminent Personalities to Investigate the 1994 Genocide in Rwanda and Surrounding Events, May 2000)

Konflikteja paenneet naiset joutuvat usein pakolaisleirillä väkivallan ja ahdistelun kohteeksi, ja erityisesti naiset ja lapset joutuvat leirien epävakaissa oloissa alttiiksi raiskauksille ja suojaamattomalle seksille (Women's Commission for Refugee Women and Children, UNHCR)

Tyypillisesti pakolaisista jopa kolme neljännestä on lapsia ja naisia

Human Rights Watch tortesi 96 todistettua seksuaalisen väkivallan tapausta Kosovossa NATOn pommitusten aikana 24.3.-7.5.1999 (Human Rights Watch, Rape as a Weapon of Ethnic Cleansing) konfliktit voivat johtaa siihen, että naisten ja lasten ainoita mahdollisuuksia selviytyä taloudellisesti on seksityö (UNAIDS. AIDS and the Military and UNIFEF, personal communication, 2001)


Lisää aiheesta

UNIFEMin www-sivuilta
http://www.unifem.undp.org/releases.htm

Elisabeth Rehn valittiin riippumattomaksi asiantuntijaksi keväällä 2001
Suomen UNIFEMin www-sivuilta: http://www.suomenunifem.fi/suomi/tiedotteet.htm#rauha

Tiedote löytyy myös verkkosivuiltamme
http://www.suomenunifem.fi/suomi/rauhanrap.html

Julkaisuvapaa

Suomen UNIFEM 11.9.2001

Anna Leena Lind
anna.lind@suomenunifem.fi
Tiedottaja/Toimittaja Suomen UNIFEM ry

Salomonkatu 17 A, 4. kerros PL 996, 00101 Helsinki
Puh. 09-6940 944 Fax 09-6940 990
http://www.suomenunifem.fi/