Uutinen

Unifem: Naisten oikeudet vahvistuneet liian hitaasti

Unifem järjestää yhdessä Euroopan komission kanssa 9.-11.11. konferenssin, jossa käsitellään kehitysyhteistyön vaikutusta sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä.
Sanna Jäppinen
9.11.2005

"Yritämme vaikuttaa siihen, että EU- ja OECD-maat ottavat johtoaseman naisten oikeuksien vahvistamisessa ja että kehitysmaavetoisten suunnitelmien avulla avustusrahat tulevat myös naisten ulottuville", toteaa YK:n naisten kehitysrahasto Unifemin toiminnanjohtaja Noeleen Heyzer IPS:n uutisessa.

Unifemin ja Euroopan komission Brysselissä 9.-11. marraskuuta järjestämässä konferenssissa analysoidaan muun muassa sitä, mitä on saatu aikaan vuonna 1995 allekirjoitetun, naisten oikeuksia edistävän Pekingin toimintasuunnitelman jälkeen.

Hayzer toteaa IPS:n mukaan, että kehitys on ollut liian hidasta. "Hiv/aids-potilaat ovat yhä nuorempia, köyhyydellä on naisen kasvot ja tuloerot sukupuolten välillä ovat kasvaneet."

Myös Euroopan komission inhimillisen ja yhteiskunnallisen kehityksen yksikön johtaja Lieve Fransen toteaa, ettei kehitystä voida saavuttaa, jos puolet väestöstä elää köyhyydessä. Fransenista erityisesti hiv/aids-epidemia on selkeä osoitus sukupuolten välisen tasa-arvon laiminlyönnistä.

"Hivillä on nuoren, yhden kumppanin kanssa seksiä harrastavan afrikkalaisnaisen kasvot", Fransen toteaa IPS:n uutisessa.

Myös YK:n pääsihteerin hiv/aids-epidemiasta Afrikassa vastaavaa neuvonantaja Stephen Lewis toteaa Pambazuka Newsin sivuilla, että että naiset on unohdettu epidemian hoidossa – ja suuri syy on hallitusten asenteessa. "Kun tarkastellaan maita, jotka ovat ottaneet heikoimmin huomion naisten oikeudet, perää pitävät 20 Afrikan maata."

Lewis kritisoi myös avunantajamaiden asennetta. "Esimerkiksi Blairin juhlitun Afrikka-komission 17 jäsenestä vain kolme oli naisia. Ja se näkyy raportista: pakolliset kunniaosoitukset naisten oikeuksille tehdään, mutta ei myönnetä sitä, että naiset ylläpitävät koko Afrikan mannerta", Lewis toteaa Pambazuka Newsin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta