Uutinen

Unicefin vuosiraportti: Huomio "näkymättömiin" lapsiin

Maailman haavoittuvimmat lapset on sekä virallisten tilastojen että lainsäädännön ulottumattomissa, muistutetaan Unicefin vuosiraportissa.
Sanna Jäppinen
14.12.2005

Romunkerääjäpoika Phnom Penhissä (Kuva: Timo Kuronen)
Romunkerääjäpoika Phnom Penhin kaduilla.

Unicefin vuosiraportissa The State of the World's Children 2006 todetaan, että sadat miljoonat lapset kokevat vakavaa väärinkäyttöä ja syrjintää. Näistä lapsista tulee "näkymättömiä", sillä he jäävät virallisten tilastojen ja lainsäädännön ulottumattomiin, ja juuri siksi heitä on myös erityisen vaikea suojata.

Unicefin mukaan lasten näkymättömyyteen on neljä pääsyytä: virallisen henkilöllisyyden puuttuminen, vanhempien menetys tai pakottaminen aikuisen rooliin liian varhain, väärinkäyttö, kuten pakkotyö ja prostituutio, sekä hiv/aids seurauksineen.

"Vuosituhattavoitteiden saavuttaminen edellyttää kehitysmaiden lasten tavoittamista. Kehitys ei ole kestävää, jos suojattomat lapset jätetään oman onnensa nojaa", muistutti Unicefin pääjohtaja Ann Veneman raportin julkistustilaisuudessa Lontoossa.

Suomen Unicef nosti esille raportin julkistuksen yhteydessä erityisesti hiv/aidsin takia kärsivät lapset, ja samalla Suomessa käynnistyi Unicefin maailmanlaajuinen kampanja näiden lasten aseman kohentamiseksi.

Lisää tietoa aiheesta