Uutinen

Unicefin janopäiväkeräys 27.-30.4.

23.4.2001

Janopäivä on Suomen Unicefin vuosittainen valtakunnallinen suurkeräys, joka järjestetään vapun alla 27.-30.4.2001. Keräys järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Keräystavoite on miljoona markkaa. YK:n vapaaehtoistoiminnan vuoden kunniaksi Unicefin janopäivä-keräyksessä on tänä vuonna mukana yli 1000 kerääjää, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Janopäiväkeräys toteutetaan pääosin katukeräyksenä, jonka suorittavat Unicefin vapaaehtoiset ympäri Suomen. Keräystyössä Unicefin vapaaehtoisia auttavat mm. partiolaiset, nais- ja tyttökoripalloilijat sekä koululaiset. Kerääjät liikkuvat lippaiden kanssa neljän päivän ajan Alkojen edustoilla sekä paikkakuntien vilkkailla paikoilla. Samalla kerääjät myyvät 20 mk:n Janopäivä-pinssiä.

Myös yritykset osallistuvat tänä vuonna janopäiväkeräykseen. Antakaa hyvän kiertää -haastekampanjassa janopäiväkeräys toteutetaan työyhteisössä, jossa lahjoitus kerätään työkavereiden kanssa keräyskuoreen. Unicef-kävelyssä yrityksen henkilökunta kävelee lenkin, jonka yhteenlaskettu kilometrimäärä tuottaa maailman lapsille puhdasta vettä. Kahviloita ja ravintoloita osallistuu puolestaan janopäivän vesilasikampanjaan, jossa asiakkaille tarjotaan mahdollisuus osallistua janopäiväkeräykseen vesilasin hinnalla.

Janopäivänä kerätyillä varoilla parannetaan vesihuoltoa Tshadissa ja Nigerissä Afrikassa. Tshadissa Suomen Unicef on rahoittanut kaivojen rakennusta 1980-luvun lopulta lähtien. Uusia kaivoja rakennetaan ja vanhoja kaivoja kunnostetaan ja peruspuhdistetaan. Siisteyttä ja hygieniaa edistetään valistuksella ja opettamalla tshadilaisia rakentamaan käymälöitä. Vesi- ja siisteyshuolto yhdistetään järkevään ympäristönsuojeluun. Koulujen yhteyteen perustetaan taimitarhoja ja ihmisille opetetaan luonnonsuojelua sekä puunistutusta. Nigerissä Suomen Unicef rakentaa uuden kaivon Tibirin kylään, jossa saastuneen kaivon fluoridipitoinen vesi on aiheuttanut pahoja luuston epämuodostumia paikallisille lapsille. Kaivon rakentamisen lisäksi hankkeeseen kuuluu sairastuneiden lasten fysikaalinen ja sosiaalinen hoito. Unicef on tehnyt työtä vesihuollon eteen kehitysmaissa jo 50 vuotta.

Katukeräyksen ja yritysyhteistyön ohella janopäiväkeräykseen voi osallistua myös tekemällä lahjoituksen pankissa ja maksuautomaatilla (Merita 152930-87, viestiksi 'Janopäivä') tai internetissä (www.unicef.fi) tai soittamalla lahjoituspuhelimeen, jossa soi Pave Maijasen 'Jano' (puh. 0700-056700, 20 mk/puhelu + pvm).

Lisätietoja janopäiväkeräyksestä antavat Suomen Unicefista Janopäivän suunnittelija Veera Savolainen, p. 09 - 5845 0204 / veera.savolainen@unicef.fi sekä tiedottaja Kirsti Dalman, p. 5845 0203 / kirsti.dalman@unicef.fi.