Uutinen

Unicef vetoaa: Apua Afrikan sarven maiden lapsille

11.6.2000

(Tiedotusvälineille 8.6.) YK:n avustusjärjestöt yhteistyökumppaneineen antoivat 7. kesäkuuta vetoomuksen Afrikan sarven maiden auttamiseksi. Apu osoitetaan Etiopian, Eritrean, Kenian, Somalian ja Djiboutin kuivuuden uhreille. Avun kohteena on 13 miljoonaa kuivuudesta kärsivää ihmistä, joista 70 prosenttia on naisia ja lapsia. YK-järjestöjen vetoomus on 378 miljoonaa US dollaria. Unicefin osuus on 30 miljoonaa US dollaria, eli lähes 200 miljoonaa markkaa. Unicef kohdistaa apunsa suoraan suurimmassa hädässä oleville lapsille. Apua annetaan usealla sektorilla: terveys, ravitsemus, vesi ja sanitaatio sekä koulutus.

Unicefin pääjohtaja Carol Bellamy muistuttaa, että järjestö jo toimii alueella täysipainoisesti, koska kaikki maat ovat Unicefin yhteisyömaita normaalioloissakin. Toimintaa on muutettu katastrofiavun suuntaan ja Unicefin vakituinen, maiden olot tunteva henkilökunta varmistaa hätäavun perillemenon. Mahdollisuudet auttaa lapsia ovat jo luotujen rakenteiden ansiosta hyvät, mutta kasvavaa hätäapua ei pystytä pitkään rahoittamaan ilman lisärahoitusta. Bellamy toteaa: "Kuivuus ei alkanut eilen, eikä se lopu huomenna. Siksi on elintärkeätä, ettemme varojen puutteessa joudu hidastamaan tai keskeyttämään työtämme." Sitten helmikuun alun Unicef on jakanut lapsille malarialääkkeitä, sokerisuolajuomaa ja antibiootteja samalla kun lapsia on rokotettu yleisimpiä lastentauteja vastaan. Lisäksi Unicef jakaa lisäravintoa ja puhdasta juomavettä aliravituille lapsille. Unicef osallistuu myös vesihuollon järjestelmien kunnostamiseen.

Unicef korostaa, että suurin osa hätäaputarvikkeista hankitaan kunkin maan paikallisilta tuottajilta. Näin avustustarvikkeet saadaan nopeammin hädänalaisille lapsille. Hinta muodostuu halvemmaksi ja rahalla saadaan enemmän. Paikallisesti hankittuja tarvikkeita ovat esimerkiksi huovat, muovipeitteet, vesikanisterit ja koulutarvikkeet. Keskusvarastosta Kööpe nhaminasta on jo lennätetty yhdeksän koneellista tarvikkeita ja kahden koneellisen odotetaan olevan perillä Eritreassa viikolla 24. Keskusvarastolta toimitettavia tarvikkeita ovat lisäravinto aliravituille lapsille, lääkkeet sekä vedenpuhdistamiseen ja varastointiin tarvittavat välineet ja tarvikkeet.

Unicef on saanut rahaa tai lupauksia lahjoittajilta kahdeksan miljoonan US dollarin edestä. Toimintaa on tähän mennessä rahoitettu järjestön hätäapurahaston turvin. Carol Bellamy on huolissaan: "Meidän oli pakko aloittaa hätäapu, koska lasten henki on vaarassa. Nyt toivomme lahjoittajiemme ymmärtämystä jälleen kerran. Afrikan sarven lapsia täytyy auttaa juuri nyt."

Suomen Unicefin lahjoitustili on Merita 152930-87. Lahjoitukset Afrikan sarven maiden lapsille merkitään "Hätäapu: Afrikan sarven lapset".

Lisätietoja: Kirsti Dalman, Suomen Unicef, 09-5845 0203, 050-338 6697 tai kirsti.dalman @unicef.fi

Kirsti Dalman Suomen Unicef 09-5845 0203, 050 338 6697