Uutinen

Unicef: Puhtaan veden puute on suuri syy lapsikuolleisuuteen

Vaikka vesi- ja hygieniatilanne on parantunut selkeästi vuodesta 1990, elää edelleen yli 3,5 miljardia ihmistä ilman turvallista juomavettä tai perussanitaatiota. Eniten kärsivät lapset, todetaan Unicefin raportissa.
Sanna Jäppinen
2.10.2006

"Puhtaan juomaveden ja kunnon sanitaation puute johtaa vuosittain arviolta noin 1,5 miljoonan lapsen kuolemaan ripulin takia", totesi Unicefin toiminnanjohtaja Ann M. Veneman järjestön "Progress for Children" -raportin julkistuksen yhteydessä 28. syyskuuta.

Maailmassa on 425 miljoonaa lasta, joilla ei ole käytössään puhdasta vettä, ja 980 miljoonalta puuttuu alkeellisinkin sanitaatio, kuten käymälät. Yhteensä ilman puhdasta juomavettä ja perussanitaatiota on noin 3,6 miljardia ihmistä.

Kaiken kaikkiaan juomavesi- ja hygieniatilanne on kuitenkin kohentunut huomattavasti vuosina 1990-2003. Raportin mukaan puhdasta juomavettä saavien määrä on kasvanut 78 prosentista 83 prosenttiin, ja perussanitaation piirissä olevien ihmisten määrä on lisääntynyt 49 prosentista 59 prosenttiin.

Raportin mukaan YK:n vuosituhattavoitteissa määritelty päämäärä puhtaan juomaveden osalta on vielä saavutettavissa vuoteen 2015 mennessä, mutta sanitaation osalta tilanne näyttää huolestuttavammalta. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa kaksi kolmasosaa ihmisistä elää ilman yksinkertaisintakaan käymälää.

Raportin mukaan sanitaatiota parantamalla voidaan lasten ripulia vähentää jopa kolmanneksella, ja samanaikaisella hygieniavalistuksella tauteja pystytään vähentämään jopa kahdella kolmanneksella.

Ann M. Veneman kertoi, että juomavesi- ja sanitaatiotavoitteiden saavuttamisen vauhdittamiseksi on perustettu korkean tason työryhmä, joka piti ensimmäisen kokouksensa heti Unicefin raportin julkistuksen jälkeen. Ryhmän tavoitteena on hankkia rahoitusta sekä muokata poliittista tahtoa ongelmien ratkomiseksi.

Julkisen ja yksityisen sektorin edustajista muodostetussa työryhmässä ovat mukana esimerkiksi Gates- ja Clinton-säätiöt, Pelastakaa lapset -järjestö, Strarbucks, Unilever sekä tunnettu kehitysekonomisti Jeffrey Sachs.

Lisää tietoa aiheesta