Uutinen

Unicef: Lasten kuolleisuus laskussa

Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on saatu painettua ensimmäistä kertaa alle kymmenen miljoonan vuodessa. Unicef tarjoaa lääkkeitä kehityksen jatkamiseksi.
Eeva Eronen
22.1.2008

Alle viisivuotiaita lapsia kuolee nykyisellään noin 9,7 miljoonaa vuodessa, arvioidaan Unicefin tiistaina julkistetussa raportissa maailman lasten tilasta. Myönteinen kehitys johtuu pääasiassa järjestelmällisten terveyspalvelujen kehityksestä. Vielä vuonna 1990 kuolema kohtasi 13 miljoonaa lasta vuosittain.

Kehityksestä huolimatta vuosituhattavoitteiden täyttäminen on vielä kaukana; niiden mukaan kuolleisuus pitäisi saada vajaaseen 4, 5 miljoonaan ennen vuotta 2015.

Unicefissa ja kehitysmaissa vuosikymmenien uran tehnyt lastenlääkäri Pirkko Heinonen sanoo, että kehitys on silminnähtävää. Hän käyttää esimerkkinä tuhkarokosta johtuvia kuolintapauksia, jotka ovat vähentyneet 70 prosenttia kuuden vuoden aikana esimerkiksi rokotusohjelmien avulla. Afrikassa kuolemat vähenivät 90 prosenttia.

Heinosen muistelee 1980-lukua, jolloin hän kuuli Etiopiassa sanottavan, "ettei lapsia kannata laskea, ennen kuin he ovat sairastaneet tuhkarokon".

Suurin osa lapsista kuolee keuhkokuumeeseen, ripuliin, malariaan, tuhkarokkoon ja aidsiin sekä vakaviin tulehduksiin ensimmäisinä elinkuukausinaan. Aliravitsemus liittyy joka toiseen kuolemantapaukseen.

Kurjimmin maailmassa menee Sierra Leonen, Angolan ja Afganistanin lapsilla. Heistä yli neljäsosa ei näe viidettä syntymäpäiväänsä. Tilanne on lähes yhtä huono koko Saharan eteläpuolisen Afrikan alueella, missä joka kuudes lapsi kuolee alle viisivuotiaana.

Vähiten lapsia kuolee kehitysmaista Kuubassa, Sri Lankassa ja Syyriassa.

Lukuisia suosituksia

Unicef on laatinut raporttiinsa pitkän ja varsin yksityiskohtaisen listan toimenpiteistä, joiden avulla kehitys saataisiin jatkumaan. Hyviksi havaittuja ja yksinkertaisia keinoja lasten kuolleisuuden vähentämiseen ovat olleet esimerkiksi tehokas rintaruokinta, lasten rokottaminen, hyönteismyrkyllä käsiteltyjen malariaverkkojen käyttö ja A-vitamiinin saannin turvaaminen.

"Tärkeintä on, että jokaisessa maassa mietitään, mikä heiltä puuttuu. Jos esimerkiksi rokotusohjelmat eivät ole kattavia, niin sitten keskitytään niihin", Heinonen arvioi.

"Äideille, vastasyntyneille ja lapsille tarkoitettujen palveluiden nivominen toisiinsa yhteisöjen sisällä ja kansallisten terveyspalveluiden kehittäminen voivat pelastaa monia niistä 26 000 lapsesta, jotka kuolevat päivittäin", arvioi Unicefin pääjohtaja Ann M. Veneman Genevessä raportin julkistustilaisuudessa.

Suositusten laadinnassa mukana olleen Maailmanpankin edustaja Joy Phunaphi taas muistutti tilaisuudessa siitä, ettei lasten selviäminen ole pelkkä ihmisoikeuskysymys. "Lasten ja heidän äitiensä terveyteen investoiminen on viisas taloudellinen päätös ja yksi varmimmista tavoista johtaa maat kohti parempaa tulevaisuutta."

Lisää tietoa aiheesta