Uutinen

Unicef: Lapsikuolleisuus ennätyksellisen alhaista

Alle viisivuotiaiden lasten vuotuiset kuolleisuusluvut ovat ensi kerran painuneet alle 10 miljoonan, kiitos eritoten kohentuneen perusterveydenhuollon.
Sanna Jäppinen
17.9.2007
Unicefunicef_lapsikuolleisuus.jpg
Tuhatta alle viisivuotiasta lasta kohden kuolee keskimäärin 72 lasta. Vaihteluväli on hurja: teollisuusmaissa luku on 6, Länsi- ja Keski-Afrikan maissa 186.

Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuusluvut ovat ensi kertaa painuneet alle kymmenen miljoonan vuodessa eli 9,7 miljoonaan. Vielä vuonna 1990 lähes 13 miljoonaa lasta kuoli alle viisivuotiaana, YK:n lastenrahaston Unicefin tuoreet tutkimustulokset kertovat.

Lapsikuolleisuuden vähentäminen kahdella kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä on yksi YK:n kahdeksasta vuosituhattavoitteesta.

Edistyksestä on pitkälti kiittäminen kohentunutta perusterveydenhuoltoa. Lapsikuolleisuuden vähenemiseen ovat vaikuttaneet rintaruokinnan edistäminen, massarokotukset tuhkarokkoa vastaan, A-vitamiinilisä lapsille rokotusten yhteydessä sekä malariaverkot, Suomen Unicefin tiedotteessa kerrotaan.

Erityisesti kuolemaan johtavan tuhkarokon väheneminen selittää ennätystulosta: tuhkarokon aiheuttamat kuolemantapaukset ovat vähentyneet kaikkiaan 66 prosentilla ja eteläisessä Afrikassa jopa 75 prosentilla.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta ei Unicefin mukaan kannata tuudittautua liikaan tyytyväisyyteen.

"9,7 miljoonan lapsen menetys joka vuosi ei ole hyväksyttävää. Suurin osa kuolemantapauksista voidaan ehkäistä, ratkaisut ovat tutkittuja ja testattuja", Unicefin pääjohtaja Ann Venemann muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta