Uutinen

Unicef: Avulla on kiire Afganistanissa

9.10.2001

Suomalaiset ovat lahjoittaneet tähän mennessä jo 800 000 markkaa Unicefin apuun Afganistanin lapsille. Suomen Unicefin seuraava erä, 300 000 markkaa, siirretään tänään Unicefin käyttöön. Varat käytetään avustustarvikkeisiin lapsille ja heidän äideilleen. Keräys Suomessa jatkuu, tavoitteena on kerätä miljoona markkaa Unicefin työhön hädän lievittämiseksi niin Afganistanissa kuin Pakistanin pakolaisleireilläkin.

Tällä hetkellä Unicefin valmius on auttaa 1,3 miljoonaa hengenvaarassa olevaa äitiä ja lasta. Kööpenhaminan suurvarastolta on lähtenyt seitsemän avustuslentoa. Osa tarvikkeista ehdittiin purkaa ja toimittaa tarvitseville ennen 7.10. tapahtumia. Unicefin tiedottaja Islamabadissa, Gordon Weiss, korostaa, että Unicef käy tällä hetkellä kamppailua ajan kanssa. Lapset eivät kestä kylmeneviä öitä. He ovat peloissaan, nälissään ja sairaita. Puhtaasta vedestä on huutava pula.

Unicefilla on avustustarvikkeita niin Afganistanissa kuin naapurimaissakin. Kuljetuksissa rajan yli pidetään taukoja vain silloin kun työntekijöiden turvallisuus sitä ehdottomasti vaatii. Jakelussa on jo muun muassa pohjoiseen Faizabadiin aasien selässä Shah Saleem -solan kautta toimitetut 200 tonnia tavaraa, muun muassa koulutarvikkeita. Unicefin 70 paikallista työntekijää jatkavat työtä yhdessä Unicefin partnerijärjestöjen kanssa, joita ovat muiden muassa Oxfam ja Norjan Afganistan-komitea.

Kööpenhaminan suurvarastolla lastataan seuraavia avustuslentoja, jotka suuntaavat Uzbekistaniin ja Turkmenistaniin. Unicef toimittaa hädässä oleville perheille muun muassa selviytymispakkauksia, muovipressuja, pieniä ja isoja vesiastioita, vedenpuhdistustabletteja, telttoja, lääkkeiden kuljetukseen ja säilytykseen tarvittavia astioita.

Suomen Unicefin keräys jatkuu. Lahjoitukset tilille Merita 152930-87, merkki "Afganistanin lapset", lahjoituspuhelin 0700-056701 (60 mk/puh + pvm), verkkolahjoitukset www.unicef.fi. Sivulla voi seurata myös Unicefin Hermione Youngsin avustusmatkaa Faizabadiin, "aasikaravaania".

Lisätietoja:
Kirsti Dalman, 050 338 6697 tai kirsti.dalman@unicef.fi
APTN:n kuvaama uutisfilmi avustuskuorman saapumisesta Kabuliin
saatavissa perjantaina 12.10.
Kuvia sähköisesti: tarja.maenpaa@unicef.fi