UNEPin varapääjohtaja Meksikossa vuonna 2016.
UNEPin varapääjohtaja vieraili Suomessa maailman ympäristöpäivänä kesäkuun alussa. Kuva: UNEPin varapääjohtaja vieraili Suomessa maailman ympäristöpäivänä kesäkuun alussa.

UNEPin varapääjohtajalta suorat sanat Trumpille: Ilmastofaktoja ei voi yksi hallitus kieltää

YK:n ympäristöohjelman UNEPin varapääjohtaja Ibrahim Thiaw vieraili maanantaina Suomessa. Hän pettyi Yhdysvaltain päätökseen lähteä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Teksti: Mimosa Hedberg

Maanantaina vietettiin maailman ympäristöpäivää, ja Suomi sai kunnianarvoisen vieraan, kun YK:n ympäristöohjelman UNEPin varapääjohtaja Ibrahim Thiaw vieraili Helsingissä.

Thiaw ei peitellyt turhautumistaan viime viikkoisiin uutisiin presidentti Donald Trumpin päätöksestä vetää Yhdysvallat pois Pariisin sopimuksen piiristä. Trumpin veto oli hänelle ”äärimmäisen suuri pettymys”.

”Valitettavasti Yhdysvaltain hallinto on jättänyt junan juuri siinä vaiheessa, kun juna oli lähdössä asemalta. Mutta samaan aikaan kunnioitamme päätöstä ja ajattelemme, että maailma jatkaa”, Thiaw kommentoi Kepalle Finlandia-talolla.

Thiaw uskoo silti Pariisin sopimuksen voimaan – onhan osapuolina lähes 200 maata, hän muistutti. Trumpin ilmoituksen jälkeen tukea ilmastonmuutoksen torjumiselle on sadellut yllättäviltäkin tahoilta. Useat Yhdysvaltain osavaltiot ja yksityisen sektorin edustajat ovat vahvistaneet tukensa ilmastoponnisteluille.

”Niiltä, jotka yleensä eivät edes korottaisi ääntään sanovat nyt, että tämä on tärkeää”, Thiaw sanoi.

Varapääjohtaja muistutti, että kyse ei ole politiikasta, vaan puhtaasti tieteestä.

”Ja tieteen faktat ovat hyvin, hyvin selvät. Noita faktoja ei voi vain yksi hallitus kieltää. Sen argumentit eivät voi mitätöidä viestiä, jonka tuhannet tiedemiehet ympäri maailmaa ovat tehneet selväksi.”

Johtajuus hukassa

Thiaw ei näe, että muut maat lähtisivät Pariisin sopimuksen piiristä Yhdysvaltain innoittamina.

Yhdysvallat luo ilmastonäyttämölle tyhjiön, jonka esimerkiksi Kiina, Intia ja Euroopan unioni voisivat täyttää.

”Kyse on johtajuudesta”, Thiaw painottaa useaan otteeseen haastattelussa.

Thiaw kuitenkin vihjasi, että Yhdysvalloilta tämä tärkeä johtajuus näyttää nyt uupuvan.

”Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin saastuttaja, ja sillä on maailman suurin talous. Yhdysvaltain presidentillä on vaikutusvaltaisin asema maailmassa, mutta vain, jos hän käyttää johtajuuttaan.”

Thiaw’ta huoletti etenkin Yhdysvaltain päätöksen vaikutukset kehitysmaihin. Trump nimittäin ilmoitti myös viime viikolla vetävänsä rahoituksen pois vihreältä ilmastorahastolta, jonka päätavoitteena on nimenomaan kehitysmaiden vähähiilisen ja ilmastokestävän kehityksen tukeminen. Aiemmin Yhdysvallat oli lupautunut tukemaan rahastoa kolmella miljardilla dollarilla.

UNEPin varapääjohtaja varoittikin, että Yhdysvaltojen vetäytyminen voi aiheuttaa aukon rahoituksessa, elleivät muut maat nyt astu täyttämään tyhjiötä ja tukemaan kehitysmaita.

”Tämä ei ole hyväntekeväisyyttä”

Thiaw painotti, että kaikkein haavoittuvaisimmat maatkaan eivät lepää laakereillaan ja odota, että joku muu tulisi pelastamaan ne ilmastonmuutoksen vaarallisilta vaikutuksilta.

Ja juuri näihin köyhiin maihin ilmastonmuutos on iskemässä koviten, huolimatta siitä, että rikkaat teollisuusmaat ovat vaikuttaneet ongelman syntyyn eniten. Thiaw muistutti, että nämä haavoittuvaisimmat maat eivät pärjää ilman muiden solidaarisuutta.

”Mitä tapahtuu haitilaiselle maanviljelijälle? Entä fijiläiselle kalastajalle? Tai Buenos Airesin lähiön asukille? He eivät ole aiheuttaneet tilannetta, jossa me nyt olemme.”

Tästäkin syystä Thiaw pitää Yhdysvaltojen hallinnon päätöstä niin valitettavana.

”On tyrmistyttävää nähdä tällainen reaktio maalta, jonka olisi pitänyt vetää johtajaroolia oman itsensäkin takia. Yhdysvalloissakin on haavoittuvaisia yhteisöjä ja alueita. Sillä mitä tapahtuu muille valtioille, on lopulta negatiivinen vaikutus myös Yhdysvaltoihin. Ja kaikkiin maihin.”

Varapääjohtaja alleviivaa, että ilmastoponnisteluissa ei ole kyse hyväntekeväisyydestä.

”Tämä on globaalia solidaarisuutta, vastuunkantoa. Koska me jaamme tämän saman planeetan.”

Suomi voisi olla kokoaan isompi

Thiaw kehuu Suomen mainetta maailmalla etenkin rauhaan ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Varapääjohtajan mukaan näissä kysymyksissä Suomi on osoittanut olevansa kokoaan suurempi toimija.

Tämä olisi hänen mielestään mahdollista myös ilmastoasioissa.

”Maanne ja taloutenne on vakaa, ja teitä arvostetaan kansainvälisesti. Siksi olisi tärkeää, että olisitte näkyviä ilmastotoimissa – etenkin nyt, kun solidaarisuutta tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin.”

Thiaw ei painota pelkästään kansainvälistä toimintaa ja päättäjien valtaa. Myös yksilöiden tulisi kantaa vastuu ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole yhdestä presidentistä kiinni. Siihen tarvitaan meitä kaikkia.”

Varapääjohtaja myöntää, että ilmastoasiat valvottavat häntä öisin.

”Ihmisen oma toiminta tukahduttaa planeetan. Saasteet ja ympäristön turmeltuminen vievät hengen 36 000 ihmiseltä joka päivä”, hän muistuttaa, ja jatkaa:

”Ihmiset liikuttuvat kyyneliin yhdestä auto-onnettomuudesta. Toki ihan syystäkin, mutta saasteet ja ympäristön pilaantuminen tappavat kolme jumbojetillistä ihmisiä joka tunti.”