Uutinen

UNEP: Kehitysmaat voivat käyttää tuulivoimaa luultua enemmän

Usean kehitysmaan tuuliolosuhteet soveltuvat tuulivoiman hyödyntämiseen huomattavasti paremmin kuin on tähän asti luultu, todetaan UNEPin tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
7.12.2005

"Tutkimuksemme mukaan jopa 13 prosenttia kehitysmaiden maa-alasta sopisi tuulivoiman hyödyntämiseen", totesi Tom Hamlin YK:n ympäristöohjelma UNEPista Reutersin mukaan.

"Aiemmin arvioitiin ainoastaan noin yhden prosentin kehitysmaiden maa-alasta olevan riittävän tuulista tuulivoiman kannalta. Tämä on saanut hallitukset ja sijoittavat hylkäämään saasteettoman energiamuodon vaihtoehtona öljylle, hiilelle tai maakaasulle."

Uudet arviot perustuvat tuoreeseen karttatutkimukseen, jossa mallinnettiin satelliiteista, sääpalloista ja muista lähteistä koottujen tietojen avulla kehitysmaiden tuulioloja, Reuters kirjoittaa. Tutkimus on osa laajempaa SWERA-projektia (Solar and Wind Energy Resource Assessment), jossa kartoitetaan 13 kehitysmaan resursseja aurinko- ja tuulienergian hyödyntämiseen.

Vanhat arviot ovat perustuneet tietoihin, joita on kerätty paikallisilta meteorologisilta asemilta, jotka on usein rakennettu liian lähelle tuulta vaimentavia puita tai rakennuksia. Tuulta on myös mitattu lentokentillä, joita eivät sijaitse tuulisimmilla alueilla.

Tutkituista maista parhaimmat olosuhteet olivat Nicaraguassa, Mongoliassa ja Vietnamissa, joissa noin 40 prosenttia maa-alasta sopisi tuulivoiman hyödyntämiseen. Heikoimmat näkymät tuulivoiman kehittämiseen ovat puolestaan Bangladeshissa, Kuubassa ja Ghanassa, Reuters kirjoittaa. 

Tom Hamlin kertoi tutkimuksesta 9. joulukuuta asti Montrealissa kokoontuvassa YK:n ympäristökokouksessa, jossa  etsitään keinoja ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi.  

Lisää tietoa aiheesta