Uutinen

Unelmasta totta: Estelle ensi vuonna Angolaan

Ilona Niinikangas
31.7.2001

Suomalaisten kehitysmaa-aktivistien haave reilua kauppaa käyvästä purjelaivasta on toteutumassa. Talkoovoimin kunnostettu Estelle lähtee ensi vuoden heinäkuussa noin kuuden kuukauden mittaiselle purjehdukselle, jonka määränpäänä on Angola.

Helena Männikkö (ylhäällä) koordinoi Angola-projektiaLaivan mukana viedään Angolaan muun muassa ompelukoneita, koulu- ja sairaalatarvikkeita sekä työkaluja."Teemme tänä vuonna matkan Angolaan ja käymme katsomassa, mitä siellä oikeasti tarvitaan", kertoo Estellen miehistöön kuuluva Sampsa Sihvola. Samalla on tarkoitus tutustua paikallisiin olosuhteisiin ja selvittää viranomaisille, mikä on purjehduksen perimmäinen tarkoitus.

"Estellen ruumaan mahtuu ainoastaan neljä tai viisi konttia, kun taas esimerkiksi Ruotsista lähetetään Angolaan satoja avustuskontteja kuukaudessa. Meidän täytyy saada paikalliset ymmärtämään, että tässä on kyse paljosta muustakin kuin pelkästä rahdista", Sihvola jatkaa ja korostaa, että reilusta kaupankäynnistä tiedottaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin itse kauppa.

Estelle viipyy Angolassa viikkoja. "Afrikkaan ei lähdetä vain hakemaan tavaraa, vaan oppimaan uutta ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin", kertoo eurooppalaisissa maailmankaupoissa työskennellyt Jyrki Jaakkola. Laivalla tullaan todennäköisesti järjestämään teatteri- ja tanssiesityksiä, ja paluumatkalle lähdetään kun meri sen sallii.

Eurooppaan on tarkoitus tuoda "järkeviä ja myyntikelpoisia" tuotteita, kuten soittimia ja vaatteita, jotka hankitaan suoraan tuottajilta joko Angolasta tai sen naapurimaista.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston rahoittamassa projektissa ovat mukana Uusi Tuuli ry, Turun ja Jokioisten Emmaukset sekä Suomen Maailmankauppojen liitto.