Uutinen

UNDP:n uusi johtaja tositoimiin YK:n huippukokouksessa

YK:n kehitysohjelman (UNDP) johtajana aloitti 15. elokuuta turkkilainen taloustieteilijä Kemal Dervis. Dervisin ensimmäinen koitos on ensi kuussa pidettävä YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokous.
Sanna Jäppinen
16.8.2005

UNDP:n johtajan paikka on YK:n hierarkiassa kolmantena pääsihteerin ja apulaispääsihteerin jälkeen. Muun muassa Turkin talousministerinä ja Maailmanpankissa johtajana toiminut Kemal Dervis on ensimmäinen kehitysohjelman johtaja, joka tulee kehitysapua vastaanottavasta maasta, kerrotaan UNDP:n tiedotteessa.

Dervisin ensimmäinen koitos on ensi kuussa pidettävä YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokous. IPS:n uutisessa Dervis muistuttaa, että kehitysteema uhkaa kokouksessa jäädä turvallisuusneuvoston uudistuksen varjoon.

Dervis toteaa olevansa pettynyt hyväosaisimpien maiden rooliin ja niiden täyttämättä jääneisiin lupauksiin kehitysrahoituksen lisäyksestä. "Kehitysapuun tarvittava rahamäärä on kuitenkin niin pieni. Useimmilla rikkailla mailla on siihen varaa."

Alaisilleen osoittamassaan kirjeessä Dervis sanoi uudessa asemassaan vaativansa avunantajia pitämään lupauksensa ja tekevänsä lobbaustyötä lisätäkseen köyhimpiin maihin suuntautuvaa kehitysrahoitusta.

Dervis on julkaissut aiemmin tänä vuonna kirjan A Better Globalization, jossa hän esittelee näkemyksiään globaalista hallinnosta ja YK:n roolin vahvistamisesta.

Lisää tietoa aiheesta