Uutinen

UNDP:n Dervis Suomessa: Kehitysmaille lisää sananvaltaa

Suomessa vieraillut YK:n kehitysohjelman pääjohtaja Kemal Dervis remontoisi Maailmanpankkia niin, että kehitysmaat saisivat äänensä paremmin kuuluviin.
Sanna Jäppinen
23.5.2007

YK:n kehitysohjelman UNDP:n pääjohtaja Kemal Dervis vieraili Suomessa 22. toukokuuta. YK:n kolmanneksi korkeimmalla pallilla istuva Dervis tapasi valtiovarinministeri Jyrki Kataisen (kok.), ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.).

Maailmanpankin pääjohtajan Paul Wolfowitzin saatua lähtöpassit on alkanut vilkas veikkailu seuraajasta: pitkän uran Maailmanpankissa ekonomistina tehneen turkkilaisen Dervisin nimeä on myös väläytelty, vaikka paikkaan onkin perinteisesti valittu yhdysvaltalainen.

STT:n mukaan Dervis väisti Wolfowitzin eroon liittyvät tiedustelut, mutta myönsi Maailmanpankin kaipaavan remonttia. "Kehitysmaille on annettava enemmän sananvaltaa", pääjohtaja totesi.

Dervis kaipaa kehitysmaita tiiviimmin mukaan myös ilmastonmuutoksen torjumiseen. Hänen mukaansa vain teollisuusmaiden päästövähennyksiin keskittyvän Kioton ilmastosopimuksen jälkeen on saatava aikaan "paketti, johon aivan kaikki maat osallistuvat", Helsingin Sanomat uutisoi. Suurin huomio on nopeasti kehittyvissä Intiassa, Kiinassa ja Brasiliassa.

"Sopimuksen pitää tietenkin olla sellainen, että kehitysmaat kokevat sen reiluksi ja sitoutuvat siihen. Köyhimmille maille pitää myös järjestää rahoitusta energiatehokkuuden parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen", Dervis totesi.

Dervis odottaa Suomen pitävän 0,7-lupauksensa

Entisenä valtiovarainministerinä Kemal Dervis totesi ymmärtävänsä, että Vanhasen tuore hallitus ei ole kaudellaan sitoutunut nostamaan Suomen kehitysyhteistyönmäärärahoja YK:n suosittamaan 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Viime vuonna taso oli 0,39 prosenttia, ja Dervisin mukaan budjettipolitiikassa on vaikea tehdä äkkikäännöksiä.

"Olin hyvin iloinen, että valtiovarainministeri ja kehitysavusta vastaava ministeri vakuuttivat minulle, että Suomi kunnioittaa EU:n sitoumuksia eli pyrkii saavuttamaan 0,51 prosentin rajan vuonna 2010 ja 0,7 prosentin rajan vuonna 2015 ", Dervis totesi STT:n mukaan.

Dervisin iloa luulisi himmentävän se, että 0,51 prosenttia on vanhoille jäsenmaille asetettu minimitavoite. Yhtä lailla vanhat jäsenmaat ovat sitoutuneet siihen, että vuoteen 2010 niiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta 0,56 prosenttia menisi kehitysapuun. Sitä sovittaessa on lähdetty siitä, että muun muassa Suomi saavuttaisi 0,7-tason vuonna 2010, kuten Vanhasen ensimmäisen hallituksen ohjelmassa luvattiin.

Uudesta hallitusohjelmasta jätettiin viime vaiheessa pois määrävuosi 0,7-tavoitteelle, ja muun muassa kansalaisjärjestöt lähettivät tällä viikolla pidettyjen kehysneuvottelujen alla keskeisille ministereille ja virkamiehille vetoomuksen selkeän aikataulun asettamisesta. Myös esimerkiksi nimekkäät talouselämän vaikuttajat vetosivat huhtikuussa uuteen hallitukseen kehitysavun pikaisen nostamisen puolesta.

Kehysriihen päätöksiä odotetaan tänään.

Lisää tietoa aiheesta