Uutinen

UNDP kehottaa Kiinaa panostamaan tuloerojen kaventamiseen

Epätasa-arvon lisääntymisen hillitsemiseksi Kiinan on parannettava työväestön sosiaaliturvaa, investoitava terveydenhuoltoon ja turvattava peruskoulutus myös köyhillä alueilla, neuvotaan UNDP:n uudessa raportissa.
Jari Nousiainen
19.12.2005

Talouskasvu on vaurastuttanut osan kiinalaisista, mutta nopean kasvun hedelmät eivät ole ehtineet vielä kaikille kansanosille. Väestön enemmistö elää yhä maaseudulla, jossa tulot ovat keskimäärin alle kolmanneksen siitä mitä kaupungeissa.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n 2005 China Human Development -raportissa kiinalaisten epätasa-arvoisiin mahdollisuuksiin kehotetaan puuttumaan erityisesti maanviljelijöiden ja siirtotyöläisten asemaan, kun Kiinan hallitus parhaillaan muotoilee viisivuotissuunnitelmaa 2006-2010.

Kiinassa on arvioiden mukaan noin 150 miljoonaa siirtotyöläistä, jotka ovat lähteneet kotoaan maaseudulta parempien tulojen perässä kaupunkeihin työhön. Suurin osa tekee pitkiä päiviä pienellä palkalla teollisuustuotannossa. Heidän kannaltaan olisi tärkeää uudistaa hukou-kotipaikkajärjestelmää, jonka vuoksi maalta kaupunkeihin töihin lähtevät eivät ole työpaikkakunnallaan julkisten palveluiden piirissä, kirjoittaa USA Today.

Raportin mukaan pienyrittämisen kannustaminen tarjoamalla helposti saatavia pieniä lainoja yritysten perustamiseen olisi yksi tehokas keino työllisyyden parantamiseen. Terveydenhuollon kehittämiseksi on vireillä projekti, jossa maanviljelijöille pyritään saaman sairausvakuutus yhdistämällä julkista tukea ja viljelijöiden omia säästöjä.

Koulutustason nostaminen on raportin mukaan tärkeää, koska koulutuksen myötä maalaisten tulotaso voisi lähteä nousuun. Urbaanien alueiden ulkopuolella koulun jatkaminen alimman kouluasteen jälkeen on harvinaista. Suurissa kaupungeissa lukutaitoisia on jopa 97 prosenttia aikuisista, mutta esimerkiksi Tiibetissä vain joka toinen aikuinen osaa lukea.

Lisää tietoa aiheesta